Řada obcí se v posledních letech potýká s problémem zavíraných obchodů. Nájemci je opouští z důvodu nízkých výdělků a malého zájmu místních obyvatel. O své obchody tak v minulých letech přišla třeba Buková nebo Biskupice. A stejně tak Mořice. Obec s pěti sty obyvateli měla více než rok prázdnou prodejnu smíšeného zboží. To už ale neplatí, v obchodě na návsi sice stále nenakoupíte, avšak vedení Mořic už hlásí podpis smlouvy s novým nájemcem.

„Je jím provozovatel současného obchodu potravin nacházejícího se v rodinném domě na rohu hlavní ulice. Měl tam místnůstku s domácími potřebami. Tu by chtěl zrušit, chtěl by si ji přidat k potravinám. Původní obchod tak rozšíří o další potraviny a rozsáhlejší sortiment doplňkového zboží by rád měl v prostornější obecní prodejně,“ prozradil starosta Mořic Tomáš Pavelka. Půjde například o drogistické zboží, ale taky zahradní techniku.

Obec tak využije nyní prázdnou plochu a bude mít aspoň nějaký příjem. Zastupitelstvo totiž nechtělo postoupit prodejní plochy za korunu, což je praxe v některých vesnicích. „Obchod už v obci máme. Zastupitelstvo tak rozhodlo nechat zde standardní, byť nepříliš vysoké nájemné. Ale nejsme pro praxi, kdy by to bylo za korunu. Bylo to hlavně o smysluplném využití prostory. Nájemce je ochotný nějaké peníze hradit a zároveň se rozšíří sortiment služeb, je to výhra pro všechny,“ domnívá se starosta.

Smlouva s novým nájemcem už je podepsaná a platí od 1. května, prodejna by však měla otevřít až během léta.