Oprava legendární parní mašinky, která od roku 1980 stávala před prostějovským nádražím, zdárně pokračuje. Ačkoliv mnohým lidem stále chybí, do města se již nevrátí. A přestože bude provozuschopná, nevyjede už ani na koleje. Po její renovaci se z ní stane interaktivní exponát Muzea ČD v Lužné u Rakovníka.

Prostějovská mašinka patří mezi typické představitelky moravských lokálek, kterým se přezdívalo „kafemlejnek“. Jedná se o jedinou lokomotivu svého druhu, která zůstala v majetku ČD. Po řadu let byla skutečným symbolem prostějovského přednádraží, v roce 2017 se stěhovala do Muzea ČD v Lužné u Rakovníka. Jak už jsme informovali, letos tam započali s její rekonstrukcí.

„Lokomotiva už absolvovala první lakování. Rekonstrukce se tak zdárně posouvá vpřed,“ informoval ředitel Centra historických vozidel Českých drah Miloslav Kothera s tím, že oprava by měla být dokončena ještě letos. Po ní by měla být schopná provozu, nicméně ČD s jejím výjezdem na koleje už nepočítají. „Lokomotiva bude dále sloužit jako interaktivní exponát, do jejíž boudičky se budou návštěvníci moci jít podívat. Díky tomu lépe pochopí fungování parní lokomotivy,“ navnadil Kothera.