Je to každoroční negativní kolorit blokového čištění města. To letošní bylo zahájeno první dubnový týden. Prostějovská městská policie poskytla Večerníku statistiku přestupků za prvních pět týdnů, kdy pracovníci společnosti FCC provádějí úklid v nejrůznějších lokalitách města. Kvalitní vyčištění komunikací a veřejných prostranství je však podmíněno disciplínou řidičů, kteří jsou povinni na označených místech přeparkovat svá vozidla. A jak ze statistiky vyplývá, ona disciplína je mnoha Prostějovanům naprosto cizí.

Od startu dubna se vždy dvakrát v týdnu provádí blokové čištění města, o čemž Večerník pravidelně informuje v každém čísle na stránce infoservisu, kterou najdete povětšinou s pořadovým číslem 16. Občané Prostějova jsou na tuto skutečnost upozorňováni dlouhou dobu dopředu i výzvou v Radničních listech a v místě jejich bydliště, aby v určených zónách nenechávali svoje auta a v daný den určený pro úklid je přeparkovali. Jak ale Večerník zjistil, v uplynulých pěti týdnech zaznamenali strážníci městské policie obrovský počet případů, kdy si řidiči svoji povinnost neplnili!

„Od začátku čtvrtého měsíce letošního roku řešili strážníci prozatím 186 přestupků týkajících se strojního čištění. V loňském roce za stejné období se řidiči dopustili 173 přestupků. Z uvedených čísel vyplývá, že rozdíl je minimální a chování řidičů je spíše ještě o něco malinko horší než v loňském roce,“ sdělil Večerníku Petr Zapletal, tiskový mluvčí Městské policie Prostějov.

Nedisciplinovaní majitelé či majitelky vozů jsou po zjištění přestupku samozřejmě sankcionováni. „Pokud se hlídce podaří kontaktovat řidiče či řidičku v lokalitě, kde blokové čištění probíhá, je přestupkové jednání řešeno na místě. V opačném případě, kdy není nikdo zastižen, je na vozidlo umístěna výzva, která ho upozorňuje na podezření ze spáchání přestupku. Jeho majitelé mají následně možnost dostavit se na služebnu městské policie k podání vysvětlení v dané věci. Jestliže tak neučiní, je vše zadokumentováno a oznámeno příslušnému správnímu orgánu k projednání. Hlídka samozřejmě provádí i veškerou fotodokumentaci vozidel, která parkují v místě probíhajícího čištění,“ popsal Zapletal proceduru s dovětkem, že ponechání vozidla v místě blokového čištění se vždy prodraží. „Řidič nebo provozovatel vozidla, který včas nezajistí přeparkování, je podezřelý z přestupku dle zákona o provozu na pozemních komunikacích.  Za nedodržení dopravního značení může být udělena pokuta do výše dvou tisíc korun,“ vypočítal mluvčí prostějovských strážníků. „Pokuta je jedna věc a trest pro tyto nesvědomité občany je samozřejmě správný. Druhou věcí ale zároveň je, že právě kvůli takovým lidem, kteří pracovním četám překáží svými nepřeparkovanými vozidly, se vytýčená místa prostě neuklidí. Pokud tedy v těchto ulicích zůstane nepořádek, není to vina pracovníků společnosti FCC nebo města,“ přidává Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Statutárního města Prostějov.

Někteří lidí si ale i přes výše uvedené informace stěžují, že místa pro bloková čištění jsou nedostatečně označena dopravními značkami. Strážníci toto ale odmítají. „Místa a ulice, kde bude blokové čištění probíhat, jsou vždy více jak týden dopředu označena dopravní značkou IZ 8a – Zóna s dopravním omezením – zákaz stání. Tutu značku neruší ihned následující křižovatka, jak se mnoho řidičů domnívá, nebo jiné dopravní značení. Platnost je ukončena dopravní značkou IZ 8b – Konec zóny s dopravním omezením.  Dodatkovou tabulkou je upraven přesný čas a datum, kdy bude úklid a čištění ulic probíhat. Město Prostějov zároveň upozorňuje na lokality, ve kterých bude čištění prováděno, také zveřejněním na svých internetových stránkách,“ zdůrazňuje Petr Zapletal z Městské policie Prostějov.

Počet přestupků za jednotlivé týdny blokového čištění města se podle strážníků odvíjí hlavně od toho, v jaké části strojní čištění probíhá. Hustě obydlená oblast, například v podobě sídliště, znamená větší pravděpodobnost zvýšeného počtu přestupků k řešení. Naproti tomu okrajové části Prostějova a ulice s rodinnými domy s možností zaparkovat vozidlo v garáži nebo na svém vjezdu, množství přestupkového jednání výrazně snižují.

 

20 graf