Přes svou malou velikost jsou klíšťata tvorem, kterého se při procházkách v přírodě právem obáváme. Jsou totiž přenašeči řady závažných onemocnění a až 20 % z nich je podle statistik infikovaných. Po přisátí na člověka mohou přenášet zejména klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu. Právě začala jejich sezóna. Co je dobré o nich vědět a vyhnout se rizikům?

Mrňaví lezci jsou v přírodě tak nenápadní, že je dopředu sotva odhalíme. Vyskytují se především v travnatých nebo křovinatých porostech zhruba do výšky 150 centimetrů, a to i ve městech. Na svou oběť neskáčou, ale přelézají. Jejich přítomnosti si všimneme, až když si je neseme na sobě. Světlé oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi tak usnadní rozpoznání černé lezoucí tečky a umožní včasný zákrok proti přisátí.

„Prevence je vždy nejlepší taktika. Kromě vhodného oblečení doporučujeme použít před vycházkou repelenty, které vás ochrání nejen před klíšťaty, ale také před jiným bodavým hmyzem,“ doručuje vedoucí Lékárny AGEL PharmDr. Jarmila Staszková. „Po návratu z procházky v přírodě vždy dobře překontrolujte nejen sebe a děti, ale také domácí mazlíčky, kteří klíšťata přinesou do domácnosti v srsti.“

Klíšťata přežijí velké sucho i zimu, nejaktivnější však jsou ve vlhkém a teplém počasí. Trpělivě vyčkávají na stéblech nebo keřích svého hostitele, kterého registrují svými senzory na základě pachových vjemů a blížících se otřesů. Když se potom zvíře nebo člověk otře o vegetaci, klíště se na něj přichytí.

Pokud si klíštěte všimneme pozdě a je už přisáté, je třeba ho co nejdříve odstranit. Čím dříve, tím lépe! Ani infikovaný jedinec vás nemusí nakazit, když máte dostatečně silnou imunitu a zbavíte se ho včas, ideálně do 24 hodin. Odborníci nedoporučují k odstraňování používat oleje a vytáčet klíště krouživým pohybem, při kterém hrozí odtržení ještě zakousnuté hlavičky. „Před odstraňováním místo nejdříve vydezinfikujte, pak klíště pomocí pinzety, kleštiček na klíště nebo karty se zářezem vytáhněte kývavým pohybem a ranku opět vydezinfikujte. Vše potřebné vám nabídneme v lékárně. Doporučujeme také speciální tekuté přípravky na odstraňování klíšťat. Kapka tohoto přípravku na přisátém klíštěti zaschne nebo ho zmrazí a tím se zajistí bezpečnější odstranění,“ popisuje vhodné postupy paní lékárnice.

Po vytažení klíště překontrolujte, zda je neporušené a nezůstala část hlavičky v pokožce. Vyjmuté klíště zabalte nejlépe do toaletního papíru a spláchněte do WC, popřípadě zabalené spalte. Rozhodně nerozmačkávejte prsty. Vedoucí Lékárny AGEL doporučuje místo přisátí několik dní pozorovat: „Je běžné, že se vytvoří malý svědivý pupínek. Aby nedošlo k rozškrábnutí podrážděného vpichu, je vhodné aplikovat gel s antihistaminiky, ten užijete i při poštípání komáry nebo podráždění pokožky od slunce. Pokud se však během několika dní objeví kolem místa přisátí červená skvrna, která se stále zvětšuje do pěti centimetrů i více nebo v centru bledne, vyhledejte lékaře.“

Průzkumy potvrzují, že zhruba pětina klíšťat je infikována a míst s nakaženými klíšťaty u nás roste. „V případě, že se často pohybujete v přírodě, ať už pracovně nebo v rámci volného času, jste vystaveni větší pravděpodobnosti napadení infikovaným klíštětem a měli byste tak uvažovat o očkování, které snižuje riziko nákazy na minimum,“ dodává paní lékárnice. Zvláště nyní na jaře, když jsou klíšťata nejaktivnější, dbejte doporučených opatření a užívejte si přírody bez rizika.