Cykloturisté se z Klenovic na Hané do sousedních Čelčic bezpečně dostanou po nové stezce. Měří 1245  metrů a společnost SWIETELSKY stavební ji dnes předala investorovi, jímž byla sama obec. Práce začaly loni v září a po zimní technologické přestávce byly dokončeny letos v květnu.

 „Celkem tedy trvaly čtyři měsíce, jak určovala smlouva o dílo. Obec Klenovice na Hané za ně zaplatila 14 milionů Kč, včetně DPH,“ říká Jakub Hříva, ředitel oblasti Olomouc, závodu Dopravní stavby Morava, SWIETELSKY stavební.

 Podle klenovického starosty Stanislava Cetkovského tento úsek pomohl dotvořit ucelenou síť cyklistických tras regionu Prostějov – venkov, neboť propojil už existující cyklotrasy 5013 a 5250 s cyklostezkou 5250A. „Především jsme ale umožnili a usnadnili cestování našim občanům, dětem i dospělým krajinou Hané. Jejich zájem předčil naše očekávání a potvrdil, že stavba cyklostezky měla smysl. Pro rozvoj cykloturistiky v našem regionu bude hrát významnou roli,“ dodal.

 Investici podpořil zhruba 10 miliony korun Státní fond dopravní infrastruktury a o zbylé náklady se podělily obce Klenovice a Čelčice podle délky trasy na svých katastrech.

 Nová klenovická cyklostezka začíná u místní komunikace kousek za obcí v místě zvaném Větřák, a končí u přemostění železniční trati Nezamyslice – Olomouc na sousedním katastru Čelčic poblíž víceúčelové vodní nádrže. Pak se napojuje na polní cestu a obslužnou komunikaci kolem nádrže. Odtud je to už jen kousek do lázeňské obce Skalka.  

 „Do budoucna bychom ještě chtěli vybudovat cyklostezku do Obědkovic podél velmi frekventované silnice II. třídy,“ dodal Stanislav Cetkovský.