Do rekonstrukce různých částí Městského hřbitova v Brněnské ulici v Prostějově plynuly v průběhu posledních let desítky milionů korun. A teď jsou na řadě další peníze! Jak Večerník informoval už na začátku letošního roku, kompletní obnovou projde brána hřbitova i správní domek hned v těsné blízkosti. To vše bratru za deset milionů korun. Celkovou rekonstrukci objektů schválili definitivně prostějovští radní na svém posledním jednání. Jak potvrdil náměstek primátora Jiří Rozehnal, magistrát se vypořádal také s „menším“ problémem, kdy ještě vloni na podzim hnízdily na hřbitovní bráně zákonem chráněné jiřičky...

„Jedná se o památkově chráněné objekty, které jsou ve špatném technickém stavu. Vlivem vlhkosti dochází k opadávání omítky a kovové prvky jsou silně zkorodované. Stavebně technický stav brány vyžaduje okamžitou rekonstrukci. Jde jednak o degradaci omítek a jejich povrchové barevné úpravy, jednak o zhoršený stav štukové výzdoby nebo kamenných a kovových prvků. To je zapříčiněno celou řadou faktorů od vzlínající zemní vlhkosti přes povětrnostní vlivy až po vandalské činy. Postupná obnova architektury městského hřbitova v Prostějově probíhá od roku 2007. Po několika posledních stavebních sezónách, kdy jsme se soustředili na památkovou opravu reprezentativních arkád, rekonstrukci historického kolumbária a úpravy obřadní síně, teď přichází řada na vstupní areál hřbitova,“ uvedl Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora Statutárního města Prostějov.

Večerník samozřejmě zajímalo, v jakém rozsahu rekonstrukce proběhne a co všechno se bude opravovat? „Bude provedena sanace základového zdiva včetně injektáže, která zabrání vzlínání vody do zdiva, a samozřejmě oprava opadané omítky. Souběžně dojde k repasování kovových prvků. V rámci sanace základů dojde k opravě zpevněných ploch kolem vstupní brány,“ odpověděl Rozehnal.

Už na podzim loňského roku jsme zveřejnili vyjádření jednoho z prostějovských občanů, který upozornil na fakt, že na vstupní bráně Městského hřbitova se uhnízdili chránění ptáci, konkrétně jiřičky. O to bude rekonstrukce možná složitější. „Magistrát provedl na bráně po konzultaci s orgány životního prostředí příslušná opatření před zahájením hnízdění, aby nedošlo k zahnízdění a mohly být veškeré nutné opravy provedeny bez omezení a bez dopadu na přírodu,“ odmítl potíže náměstek primátora, v jehož gesci jsou stavební investice v Prostějově. Ten zároveň potvrdil, že celá rekonstrukce hřbitovní brány i domku správce přijde městskou pokladnu na zhruba deset milionů korun.