To se hned tak nevidí! V nočních hodinách z předminulé neděle 16. na pondělí 17. května zastavili policisté v Plumlovské ulici osobní vůz s opilou posádkou, řidiče nevyjímaje. Šlo o tři Ukrajince, kterým navíc vypršelo povolení k pobytu v České republice. Kromě rychlého soudního projednání trestného činu s šoférem byli všichni tři Ukrajinci okamžitě vyhoštěni. Do zemí Evropské unie se tak nepodívají několik měsíců.

 

„V pondělí 17. května dvě hodiny po půlnoci kontrolovali v Prostějově policisté oddělení hlídkové služby osobní automobil Fiat Punto a jeho posádku. Ihned po zastavení vozidla poznali, že všichni tři muži jsou pod vlivem alkoholu. Jejich podezření se u řidiče potvrdilo provedenými dechovými zkouškami, kterými změřili hodnoty 1,48 a 1,53 promile alkoholu v dechu. S výsledkem zkoušek padesátiletý Ukrajinec souhlasil a přiznal vypití piva, jehož množství ani čas konzumace nebyl schopen blíže specifikovat,“ sdělil na úvod František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje pro Územní odbor Prostějov.

Protože se jednalo o cizince ze země mimo Evropskou unii, byla součástí silniční kontroly i kontrola jejich dokladů. „Při té policisté zjistili, že všem třem povolení k pobytu již vypršelo. Na místo byli proto přivoláni pracovníci odboru cizinecké policie, kteří si spolujezdce taktéž ukrajinské národnosti ve věku 27 a 33 let převzali. Provedenými dechovými zkouškami změřili hodnoty 2,3 promile alkoholu v dechu u mladšího a 1,28 promile alkoholu v dechu u staršího z nich. Po vystřízlivění na protialkoholní záchytné stanici byli oba spolujezdci ve správním řízení vyhoštěni ze zemí Evropské unie. Mladší z mužů za nelegální pobyt od ukončení povolení k pobytu v délce 111 dní na 12 měsíců, starší pak za 163 dní na 15 měsíců. Padesátiletý řidič byl za 20 dní překročení povolení k pobytu vyhoštěn na dobu 12 měsíců,“ prozradil František Kořínek.

To ale nebylo ještě všechno. „Protože byl řidič pro řízení pod vlivem alkoholu podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, zůstal na rozdíl od svých krajanů ´v péči´ prostějovských policistů. Ti podezřelého v rámci zrychleného zkráceného přípravného řízení už ve středu 19. května postavili před soudce Okresního soudu v Prostějově. Ten muži před opuštěním České republiky za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky uložil trest zákazu řízení a za nelegální pobyt vyhoštění,“ uzavřel policejní mluvčí.