Tak tohle rozhodně nikdo nepředpokládal ani v tom nejrůžovějším snu! Když předloni v prosinci zastupitelé schvalovali rozpočet města Prostějova na rok 2020, hlasovali pro něj s vědomím, že záporné saldo příjmů a výdajů může vyšplhat až do závratné výšky bezmála 90 milionů korun. Jakmile pak v průběhu minulého roku zasáhla ekonomiku celého státu krize v důsledku koronaviru, očekával se také v městských účtech mnohem větší průvan a ještě vyšší schodek v rozpočtu. Nakonec je ale všechno jinak. Městská kasa „přetéká“ penězi a rozpočet zaznamenal rekordní přebytek! Jak je to možné?

Už v minulém vydání Večerník avizoval, že v úterý 18. května budou radní projednávat závěrečný účet statutárního města Prostějova za rok 2020. Zpráva, která po jednání rady byla zveřejněna, pak přímo šokovala! „Hospodaření statutárního města Prostějova skončilo v roce 2020 kladným saldem příjmů a výdajů ve výši 174 590 000 korun. Oproti plánované rozpočtované ztrátě k 31. prosinci 2020 ve výši 89,99 milionu korun jde o velmi příznivý výsledek z hlediska rozpočtového hospodaření našeho města,“ zvěstoval prostějovský primátor František Jura (ANO 2011).

Jak je ale možné, že hospodaření skončilo tak výrazným přebytkem i přes nastalou krizi? „Město Prostějov muselo v roce 2020 čelit dopadům koronavirové epidemie ať už v podobě výpadků na straně příjmů, kdy jsme zaznamenali pokles daňových příjmů, nevybrané správní poplatky nebo slevy na nájemném jako podpora živnostníkům, tak i v podobě mimořádných výdajů. Ty spočívaly zejména v nákupu ochranných pomůcek i poskytnutí finanční pomoci živnostníkům a Národnímu domu Prostějov, dále šlo například o úhradu vícenákladů za provoz MHD, která jezdila po určité období zdarma. Pomoc směřovala také prostějovské nemocnici,“ vyjmenoval František Jura výdaje rozpočtu s tím, že tohoto fantastického hospodářského výsledku se podařilo dosáhnout zejména díky úsporám na výdajové stránce rozpočtu města. „Uspořeno bylo 15,53 procenta upraveného rozpočtu a pozitivní vliv mělo i vyšší plnění upraveného rozpočtu na straně příjmů, a to 106,3 procenta. Je třeba také zdůraznit, že jako významný faktor, který se podílí na pozitivním výsledku hospodaření, je i nulový ukazatel dluhové služby, který je dán tím, že město Prostějov ke svým dobrým finančním výsledkům nepotřebuje žádné bankovní úvěry a je schopno tak vysoké investiční výdaje financovat ze svého rozpočtu a finančních rezerv,“ mne si ruce František Jura. „Hospodaření města Prostějova za rok 2020 ověřila auditorská společnost AUDIT TEAM Olomouc s výrokem, že účetní závěrka podává věrný a poctivý obraz aktiv a pasiv statutárního města Prostějova k 31. prosinci 2020 a nákladů a výnosů a výsledku jeho hospodaření za rok 2020 v souladu s českými účetními předpisy,“ doplnil ještě Radim Carda, vedoucí finančního odboru prostějovského magistrátu.

Závěrečný účet města budou schvalovat zastupitelé na svém červnovém zasedání.