Policejní složky a také vedení všech mateřských škol zalarmovala v krátké době již druhá hrozba nekonkretizovaným útokem na předškolní zařízení v republice. Anonymní oznámení, jehož autora policie stále nevypátrala, přimělo také ředitele a ředitelky prostějovských mateřinek přijmout bezpečnostní opatření podobná těm před dvěma týdny. Žádný útok se nakonec neuskutečnil, ovšem čin stále neznámého psychopata nelze podceňovat.

 

Anonymní hrozbu útokem na neurčenou mateřinku přijali policisté po dvou týdnech znovu. „Prosím o informace kontaktujte mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu,“ odmítl dotazy Večerníku ohledně policejního opatření v Prostějově Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci. Zpráva Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) však byla stejně jako před čtrnácti dny velice kusá. „NCOZ se intenzivně zabývá opětovnou anonymní výhrůžkou o připravovaném útoku na nespecifikovanou školku. Přijali jsme preventivní veřejná i skrytá opatření, a to v součinnosti s krajskými ředitelstvími policie,“ sdělil ve čtvrtek bez dalších podrobností mluvčí NCOZ v Praze Jaroslav Ibehej s tím, že po autorovi výhrůžky policisté pátrají.

V pořadí už druhá hrozba útokem se samozřejmě probírala i ve vedení magistrátu, který je zřizovatelem školských zařízení v Prostějově. „Opatření zůstávají v mateřinkách, ale i na základních školách stejná jako před dvěma týdny. Tedy vycházky pouze na přilehlé školní zahrady a zvýšená ostražitost v areálech škol. Je to prostě neuvěřitelné, co někteří psychopati dokáží vymyslet. Vyhrožovat útokem na naše děti je ta největší zrůdnost. Prostě, odpusťte opět ten výraz, hovada,“ nebral si servítky Jiří Pospíšil, první náměstek primátora Prostějova. „Na hrozbu jsme byli upozorněni policií telefonicky, policisté dokonce byli u nás i osobně. A samozřejmě jsme byli rovněž upozorněni zřizovatelem. Dveře máme zabezpečené a opatřené videotelefony. Zahradu mateřské školy zamykáme, pokud jsme zde při pobytu venku,“ informovala Večerník například
Eva Pírková, zástupkyně ředitelky Mateřské školy ve Smetanově ulici ve Vrahovicích.

K žádnému útoku nakonec v pátek nedošlo, ovšem dokud policie psychopata nevypátrá, mohou se jeho výhrůžky opakovat.