Olomoucký kraj pokračuje ve snaze přivést do regionu co nejvíce prostředků z fondů Evropské unie. Kromě projektu na nové sanitky nebo záchranářské základny teď došlo i na sociální oblast. Peníze z Bruselu pomůžou s proměnou sociálních služeb.

„Naším záměrem je, aby lidé s hendikepem nežili ve velkých odloučených komplexech, ale aby se, jak jen to bude možné, začlenili do společnosti. Týká se to nejen dokončení transformace zařízení v Nových Zámcích či šternberského Vincentina, ale i celé řady dalších velkých pobytových sociálních služeb. Tamní klienti budou postupně přemísťováni do menších bytových jednotek, a právě na jejich výstavbu můžeme čerpat peníze z Evropské unie,“ vysvětluje Ivo Slavotínek, první náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Za evropské peníze by kraj mohl postavit nový dům pro lidi s hendikepem v obci Králová u Medlova. Kraj už také schválil podání příslušné dotační žádosti. Náklady na stavbu činí zhruba 23 miliónů korun, dotace mohou pokrýt až 85 procent nákladů.

„Čerpání peněz z dotačního balíku Evropské unie umožní podpořit investiční rozvoj Olomouckého kraje a zvýšit kvalitu života v regionu. Máme jedinečnou šanci na podporu z Bruselu dosáhnout a byla by škoda ji nevyužít,“ dodala Zdeňka Dvořáková Kocourková, radní Olomouckého kraje pro investice a evropské projekty.