Stavební materiál a přípravy na stavební práce se v těchto dnech objevovaly ve Výšovicích. Konkrétně v centru obce, v blízkosti bývalé školy. Ta je nyní nevyužívaná a ve špatném stavu. Do budoucna by se to ale mělo změnit. Obec totiž budovu plánuje proměnit k nepoznání.

„Jedná se o rekonstrukci bývalé školy, kterou teď budeme adaptovat na šest bytů. A to i díky dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj. Byty už zůstanou v obecním majetku,“ prozradil starosta Výšovic Jakub Haluza k investici, která by měla celkově vyjít na necelých 15 milionů korun. První muž obce nadále potvrdil, že práce na stavbě začínají v těchto dnech. „Vlastní stavební práce začínají dnes,“ potvrdil Večerníku.

Komu ale bude bydlení v budoucnu sloužit? Například v Kostelci na Hané se před časem objevil záměr soukromníka udělat sociální bydlení, i pro odpor místních však z plánu sešlo. „Není to pro sociálně vyloučené, jak to často bývá, ale přednost budou mít ti, kteří bydlení ztratili. Třeba kvůli výpovědi z nájmu. Je to ale na posouzení pronajímatele,“ uklidňuje výšovický starosta.

Výšovice nejsou první vesnicí, která v poslední době investuje do obecních bytů. Podobné snahy jsou vidět třeba v Nezamyslicích nebo Bousíně. V Mořicích shodou okolností upravují k bydlení rovněž bývalou školu.