Nezvyklý pohled se naskytl těm, kteří v minulých dnech projížděli mezi Prostějovem a Kostelcem na Hané. Mohlo se jim totiž stát, že potkali tahač, který vezl nezvyklý náklad s dřevěnými odpočívadly pro turisty. Hádanku o tom, kam směřují, redakce Večerníku rozluštila. Jak totiž prozradila starostka Čelechovic na Hané Jarmila Stawaritschová, jde o projekt Mikroregionu Kostelecko.

„Obce mikroregionu realizují společný projekt s názvem Turistický mobiliář v Mikroregionu Kostelecko, na který byla získána dotace od Ministerstva pro místní rozvoj ve výši téměř šest set tisíc korun. A to z Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech,“ informovala Stawaritschová. Samy obce rovněž přispěly ze svých rozpočtů.

A co mohou turisté čekat? Na řadě míst půjde o odpočívadla, informační tabule či zázemí pro kola. „Projekt je zaměřen na rozvoj doplňkové infrastruktury cestovního ruchu a rozvoj udržitelných forem turistiky a cykloturistiky, podporu informovanosti a komfortu návštěvníků oblasti. V rámci projektu budou instalovány zastřešené dřevěné odpočívky, odpadkové koše a stojany na kola, drobné herní prvky, rovněž informační tabule,“ dodává starostka Čelechovic na Hané.

Konstrukce ještě nejsou zcela hotové, na některých místech jako třeba právě v Čelechovicích jsou už ale v plném proudu přípravy. Nyní hlavně účastníci projektu doufají, že nově zkrášlená místa vydrží. „S kolegy věříme, že mobiliář bude dobře a dlouho sloužit všem a bude odolávat vandalismu. Přejeme si, aby zvýšení atraktivity nepřineslo negativní dopady ve formě haldy odpadků nebo ničení mobiliáře,“ doufá Stawaritschová.