Tak to je otázka! Budou se lidé se zájmem o vykoupání v plumlovské přehradě brodit blátem? Večerník opakovaně informoval o plánovaném vypuštění podstatné části vody z nádrže.

Povodí Moravy při této příležitosti opakovaně slibovalo, že se plavci nemusí bát, neboť se hladina vody do začátku rekreační sezóny určitě vrátí na přijatelný stav. S opětovným připouštěním se mělo začít zhruba v polovině května. K tomu však prokazatelně nedošlo. Přirozeně nás tedy zajímalo proč, odpovědi z Povodí Moravy jsme se však ani po více jak týdnu nedočkali...

Přehrada s minimem vody je podívanou pro všechny kolemjdoucí. Důvodem snížení hladiny je stavba mostu, který se stane součástí cyklostezky, pokračující rekonstrukce hráze, plánované bagrování bahna ze „sedimentační zdrže“ na začátku přehrady a také výsadba mokřadu, o níž se hovořilo již deset let.

Již v průběhu jara mnozí vyjadřovali obavy, zda se nádrž na letní sezónu stihne zaplnit vodou. Povodí Moravy v reakci na tyto podněty opakovalo, že vše jde podle plánu a přehrada by se měla opět dopouštět zhruba od poloviny května. Na letní sezónu by v ní prý mělo být sice o něco méně vody než obvykle, koupání by to však ohrozit nemělo.

Vody je stále méně

Ani na konci května však vody v nádrži nepřibylo, spíše naopak. Mnozí soudí, že hladina je dokonce níž, než se původně plánovalo. O připouštění pak nemůže být ani řeč. „Co jsem slyšel, tak by se snad přehrada měla začít připouštět začátkem června. Určitě by to bylo potřeba, protože nyní je první voda od původního břehu vzdálena zhruba pětačtyřicet metrů. Člověk, který by se chtěl jít vykoupat, by musel urazit pořádnou štreku, navíc podstatnou část by se brodil bahnem,“ popsal provozovatel pláže U Vrbiček Radek Kocourek.

Pokud se Povodí Moravy alespoň začátkem června rozhodne k opětovnému napouštění přehrady, pak zůstává otázkou, zda bude z čeho. Nízkou hladinu vody v nádrži někteří rovněž spojují s opakovanými hromadnými úhyny ryb v přehradě a upozorňují, že v parném létě by situace mohla být ještě výrazně horší. Nižší stav hladiny pak může rovněž přispět k rychlejšímu množení sinic.

Proč se nebagrovalo?

Za zdržením s napouštěním by mohly stát problémy s bagrováním bahna v oblasti tzv. „sedimentační zdrže“ na začátku přehrady. Plánovaný termín zahájení prací byl na základě vyjádření Povodí Moravy začátek května. Podle místních však bagr na přehradě byl jen několik málo dní a mnoho bahna neodtěžil. Pak se zde nic nedělo, teprve koncem uplynulého týdne se měl stroj na místo opět vrátit.

Ohledně celé záležitosti jsme se už ve čtvrtek 20. května obrátili na tiskového mluvčího Povodí Moravy. Večerník zajímalo zejména, co stojí za zdržením připouštění přehrady, zda došlo k problémům s těžbou bahna a kdy by tyto práce měly skončit. V souvislosti s dlouho plánovanou výsadbou mokřadu jsme také chtěli vědět, kdy se s ní reálně začne a za jak dlouho by měla být dokončena. Navzdory opakovaným telefonickým urgencím jsme se však do uzávěrky tohoto čísla žádné odpovědi nedočkali.

Tady něco smrdí, ale ryby to nejsou...