Už dávno neřeší hasiči pouze požáry, ale zasahují i u dopravních nehod či popadaných stromů. A některé zásahy pak probíhají i na vodě. K tomu, aby právě v těchto situacích operovala hasičská jednotka v Konici do budoucna snáze, nyní dostala nový člun.

„Člun využijeme především při záchraně osob na zamrzlých rybnících, kdy je rychlost rozhodující. Nasazen může být také při přívalových deštích, kdy se hladiny jinak drobných toků rychle zvyšují. Záchrana osob ohrožených bleskovou povodní je díky člunu rychlá a efektivní,“ vyjádřil se k tomu hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje.

Stanice v Konici byla dosud vybavena pouze raftem, který nebylo možné osadit motorem. Nakládání na cisternu pak výrazně zdržovalo výjezd. Na nákup v celkové hodnotě 130 000 korun výrazně přispělo město Konice., a to částkou sedmdesát tisíc. „Od jednotky sbor dobrovolných hasičů obdržel nevyužívanou cisternu Iveco či vyprošťovací zařízení. Domluvili jsme se, že pokud bude profesionální jednotka potřebovat, rádi se připojíme k zakoupení člunu. Dalším příspěvkem by od nás měl být výkonný průmyslový vysavač, o němž bude rozhodovat zastupitelstvo města,“ sdělil starosta Konice Michal Obrusník.

Díky novému vybavení nyní dojde ke zrychlení a zefektivnění zásahů při záchraně osob i zvířat v případech, kdy je potřeba využít člun. „Město Konice je důležitým partnerem našeho sboru a výrazně pomáhá při zajišťování bezpečnosti obyvatel širokého okolí. Příspěvek nám pomůže poskytovat občanům Konicka rychlejší a kvalitnější služby,“ vysvětlil Marek Sobek, ředitel Územního odboru Prostějov HZS Olomouckého kraje.

Člun bývá spíše ojedinělým vybavením u hasičů. Kromě profesionálních jednotek jím v okolí disponuje jen málo dobrovolných, mezi nimiž jsou třeba Brodek u Prostějova a Plumlov.