„Šnečím tempem valíme dopředu,“ takto zhodnotila maminka Kateřina pokroky své čtyřapůlleté dcery Alexandry Hlochové. Krásné holčičce osud nedopřál normální dětství. Trpí totiž vzácnou genetickou vadou, epileptickými záchvaty a prošla si také dětskou mozkovou obrnou. Péče o ni vyžaduje čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu. Zhruba před rokem se Lexinčini rodiče i prostřednictvím Večerníku obrátili na veřejnost se žádostí o pomoc. Zajímalo nás, jak se situace s odstupem času vyvinula.

Aktuálním cílem rodičů je zejména to, aby se Lexinka naučila samostatně stát a jednou snad i chodit. Proto absolvuje celou řadu intenzivních rehabilitací, na některé z nich přispívají i soukromé firmy. „Malá se po čtyřech letech snahy naučila tleskat. A zkoušíme chodit za jednu ruku. Sice spíš vanglujeme, ale i snaha je úspěch,“ zvěstovala dobré zprávy maminka Lexinky Kateřina Piňosová.

V minulosti Lexince finančně přispěl i PROSTĚJOVSKÝ Večerník, včetně samotných členů redakce, nejen tenisový boss Miroslav Černošek či lidé pohybující se kolem fotbalu v Klenovicích na Hané. Nedávno rodiče i díky dárcům mohli pořídit další dvě nové pomůcky, a to odpovídající velký kočárek a otočnou pětibodovou sedačku do auta. „V autě trávíme hodně času a to, že jsme neměli otočnou sedačku, nás opravdu hodně trápilo. A díky novému kočárku můžeme drandit v terénu a také s námi Lexinka může jezdit na kole,“ pochvalovala si Kateřina Piňosová, která mimo jiné poděkovala týmu Dost Dobrý Hadry, který nedávno věnoval částku 15 000 korun ze své sbírky.

Maminka si naopak postěžovala na spolupráci s úřady. „Ty nám solidně hází klacky pod nohy, už to bude rok, co se s nimi nemůžeme dohodnout. Ta absurdita je naprosto k pláči,“ vyjádřila se na facebookovém profilu „Lexinka, jedna z milionu“, na němž můžete osudy malé holčičky průběžně sledovat.