(Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel) Lékaři gastroenterologického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov nově objednávají pacienty ke koloskopickému vyšetření prostřednictvím emailu. Pacienti v době epidemie, tak nemusí osobně docházet do ambulance. Stačí, když žádanku pošlou elektronicky.

Díky aktivnímu přístupu lékařů Nemocnice AGEL Prostějov se zvyšuje zkvalitňování poskytnuté péče. Lékařský tým gastroenterologického oddělení sestavil seznam doporučení ke koloskopickému vyšetření, kterou automaticky zasílají objednaným pacientům. Dlouholeté zkušenosti lékařů totiž odhalily, že důkladná příprava je klíčová.  „Ucelený přehled doporučení pomáhá pacientovi se lépe orientovat v postupu vyšetření. Někdy se stává, že střeva pacienta jsou nedostatečně vyprázdněná a lékař pak není schopen provést kvalitní vyšetření. Seznam doporučení má pacienty poučit, aby se nestávalo, že se pacienti musí znova objednávat, navíc se kvalitní přípravou zkracuje i doba vyšetření a zlepšuje se přehlednost a tím záchyt patologických lézí," vysvětluje lékař gastroenterologického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov Petr Konvička.

Seznam doporučení je osvětou pro všechny objednané pacienty. Pacienti se dozvědí všechny potřebné informace o vyšetření a jak se na něj připravit. Snažíme se v textu uceleně prezentovat čemu se vyhnout v posledním týdnu před vyšetřením, stejně tak nabízíme i seznam vhodných potravin, které je možné konzumovat v rámci přípravy.

Formou emailu je navíc možné se domluvit i v případě dalších dotazů, můžeme zohlednit dietní omezení pacienta a zejména ujasnit specifické situace týkající se přípravy u pacientů užívajících antiagregační či antikoagulační léčbu, u kardiaků, diabetiků či jiných rizikových skupin. Někdy je ovšem osobní pohovor nevyhnutelný, zejména v případě zvažování vyšetření v analgosedaci. Formou emailu je možné se i k vyšetření objednávat, žádanka od praktického lékaře není nezbytná, pokud se jedná o screeningovou koloskopii na základě výzvy pojišťovny či pozitivního testu na okultní krvácení.  V současné době jsme schopni zajistit termíny v horizontu několika týdnů od podání žádosti, vždy zohledňujeme i indikaci vyšetření.

Gastroenterologické oddělení Nemocnice AGEL Prostějov nabízí miniinvazivní postupy a metody a je schopné vyšetřit celou řadu onemocnění a ušetřit tak klienty od rozsáhlých operačních zákroků. Lékaři ročně provedou více než 3000 endoskopií, čekací doba je minimální, u plánovaných výkonů v řádu několika dnů a většina endoskopických vyšetření je prováděna ambulantně. Oddělení rovněž sleduje a léčí pacienty s chorobami zažívacího ústrojí, jako je onemocnění jater, žlučových cest, slinivky břišní, žaludku, tenkého a tlustého střeva.