Až půjdete letos na začátku října volit, váš hlas se promění v konkrétního poslance podle pravidel, která vymyslel Prostějovan! Autorem podstatné části nového volebního zákona se totiž stal zdejší odborník na fungování voleb a dlouholetý vysokoškolský učitel Petr Sokol.

S trochou nadsázky platí, že bez jeho nápadu se ani podzimní volby nemusely konat. „V lednu Ústavní soud hodně překvapivě zrušil stará pravidla, která určují, jak se budou počítat volební hlasy. Zaskočilo to nejen občany, ale hlavně politiky. Mluvilo se o tom, že se Poslanecká sněmovna a Senát nemusí rychle shodnout na kompromisu a reálně může hrozit, že se volby nebudou moci vůbec uskutečnit,“ přiblížil Večerníku tehdejší riziko Petr Sokol.

Do třetice

Na toho se v krizové situaci obrátil předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda, aby jako odborník na volební systémy pomohl hledat cesty z patové situace. A nebylo to poprvé, kdy zákonodárci sáhli po radě prostějovského specialisty. „S kolegou politologem Láďou Mrklasem jsme připravili základ volební reformy vlastně již potřetí. Poprvé v roce 1999 jsme ‚malovali‘, jak budou vypadat volební obvody. Parlament tenhle návrh schválil, ale nikdy se podle něj nevolilo, protože celý zákon zrušil Ústavní soud. V roce 2009 náš návrh vybrala vláda, když jsme navrhli nový volební systém, který byl inspirován Řeckem. Poslanci už ho ale nestihli schválit, protože padla tehdejší vláda. Nyní jsme se dostali nejdál, protože zákon obsahující námi navržený postup již podepsal i prezident. Tak se snad již nic nestane a celá republika si zahlasuje podle našeho volebního systému,“ usmívá se Petr Sokol.

Sokolův vynález

A v čem tedy „Sokolův“ volební systém vlastně spočívá? „To by bylo na celou stránku, kdybych měl detailně popsat, co všechno se bude dít s naším hlasem,“ směje se už naplno. Mnohem vážněji pak přiblížil, jak se věci mají. „Volební pravidla jsou vlastně taková stavebnice, z níž postavíte stroj, do kterého občané vhodí své hlasy. Na druhé straně pak vypadnou jména konkrétních poslanců. My jsme sestavili náš ‚stroj‘ tak, aby se o všem nerozhodovalo v Praze a aby menší strany nebyly znevýhodněny jako dosud. Zároveň jsme ovšem vymysleli vzorec, který bude pomáhat tomu, aby se lépe sestavovala vláda. Je to taková zlatá střední cesta pro české volby,“ vysvětlil srozumitelně svůj „vynález“ prostějovský odborník a opět s úsměvem dodal: „A určitě se mu nebude říkat ‚Sokolův‘ volební systém, protože volební systémy se nazývají podle různých slavných matematiků a vědců. My jsme třeba pro náš volební stroj použili jako hlavní součástku tzv. Imperialiho kvótu, ale nechci zabíhat do podrobností. Volič totiž vlastně ani nepotřebuje vědět, jak volební stroj uvnitř funguje, musí ale výsledky hlavně považovat za spravedlivé.“

VOLEBNÍ MODEL ČT S OHLÁŠENÝMI KOALICEMI 

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrála by je koalice Pirátů a STAN s 26 procenty hlasů. Vládní hnutí ANO 2011 premiéra Andreje Babiše by skončila s 20 procenty třetí. Nově by se do dolní parlamentní komory dostalo hnutí Přísaha Roberta Šlachty s pěti procenty. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kantar CZ pro Českou televizi.

Na druhém místě by se v řijnový parlamentních volbách umístila koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s 21,5 procenta hlasů. Do Poslanecké sněmovny by se podle aktuálních výsledků dostalo také hnutí SPD, kterému agentura přisuzuje desetiprocentní výsledek. Těsně nad hranicí vstupu do Sněmovny by s 5,5 procenty skončili komunisté. Naopak by v Poslanecké sněmovně chyběla ČSSD, u níž neustává dlouhodobý propad preferencí. Aktuální průzkum straně přisuzuje tři procenta.

V případě, že by strany kandidovaly samostatně, nikoliv v ohlášených koalicích, nejlépe by se umístilo vládní hnutí ANO. To by získalo 19 procent. Se 16,5 procenty by následovali Piráti, což znamená zhruba dvou a půl procentní pokles oproti dubnovému průzkumu. O třetí a čtvrté místo by se dělili shodně s 11,5 procenty Starostové a nezávislí a ODS. Pod pětiprocentní hranicí by skončily strany, které nyní ve Sněmovně jsou zastoupeny, a to lidovci, ČSSD či Trikolóra.

Zdroj: ČT24