Štíhlý, elegantní muž s lehce prošedivělými vlasy a brýlemi. Michal Zatloukal ze Šternberka na první pohled působí veskrze seriózním dojmem.

Snad i díky tomu se mu podařilo vymámit z celkem 12 lidí přes 1,5 milionu korun. Nyní vše nasvědčuje tomu, že nebude vůbec snadné dostat z něj peníze zpátky. I proto uplynulé úterý skončil před prostějovským soudem na lavici obžalovaných. A Večerník byl u toho!

Osmačtyřicetiletý Michal Zatloukal dle obžaloby opakovaně páchal trestný čin podvodu. Ačkoliv věděl, že peníze nebude schopen vrátit, půjčoval si je pod falešnými záminkami na území celé Moravy. Kromě našeho města peníze od poškozených vybíral například v Moravské Třebové, Olomouci či v Přerově. Mezi jeho oblíbená místa určená ke schůzkám v Prostějově patřila prodejna rychlého občerstvení KFC.

Peníze od lidí bral zejména pod záminkou zálohy na dodání automobilu. Jeho oběti se však ve finále nedočkaly ani slibovaného vozu, ani vrácení peněz. Jedna z nich mu svěřila dokonce 411 000 korun(!), ve zbytku to byly výrazně nižší částky. V celé věci už většina dokazování proběhla v rámci minulého hlavního líčení, v úterý ¨1. června měl padnout rozsudek. Nakonec se tak ovšem nestalo.

Důvodem byl fakt, že Michal Zatloukal byl za podobné jednání nedávno odsouzen, trest však dosud navzdory očekávání není pravomocný. Z tohoto důvodu nebylo možné udělit souhrnný trest a hlavní líčení tak muselo být odročeno na pondělí 19. července.