Jedna z nejčastějších letních vět? Jedno pivo, prosím. Češi jsou prostě nejen národem zahrádkářů, ale taky vyznavačů zahrádek – těch u kaváren, restaurací, hospod. Během posledního roku však hospody, a s nimi i jejich zahrádky, zažily kvůli vládním opatřením nucený útlum. Nyní se ale vracejí. A díky lepšímu počasí pulzují životem. I centrum Prostějova se znovu proměnilo v pestrou paletu letních zahrádek.

Středeční dopoledne minulého týdne však začíná ospale. Okolo desáté hodiny už ale chodí první lidé i do hostinců. Jeden z nich v širším centru Prostějova vítá prvního hosta. I tak ale ustaraný výraz provozní z tváře nemizí. „Ze začátku to bylo hrozné. Lidé se naučili pít doma. Zatímco dřív udělali útratu, teď si dají dvě tři piva. S tím, že si koupí na balkon vodku,“ posteskla si žena. Podle jejích slov se tržby výrazně propadly. „Obsloužíte pomalu každého smradlavého bezdomovce, protože vám udělá tržbu, která vás živí. Jsme s tržbami na polovině. A musíte se hodně snažit, aby si hosté dali ještě další pivo,“ povzdechla si s pohledem do vylidněných ulic.

O kus dál se ovšem teprve na nový den pro letní zahrádku chystají. Aby ne, doba oběda je ještě hodinu daleko. „Po koronaviru je to velmi kolísavé. Jsou dny, kdy je spokojenost, a další, kdy je to horší. Je to dost nestabilní,“ konstatuje provozní restaurace Daniel’s Kitchen, dříve Jadran. Ukazuje přitom na stoly. „Máme stoly předpisově metr a půl od sebe. Ale například včera (v úterý 8. června – pozn.red.) to bylo dobré, vše hodně závisí na počasí,“ kostatuje. S návratem lidí na zahrádky je samozřejmě spokojený. Ale… „Nejsme nalejvárna. Z tohoto pohledu sedí víc lidí na zahrádkách,“ směje se.

Přímo na prostějovském náměstí už to žije. Zde je více kaváren než restaurací. A ty už se v deset dopoledne mohou pochlubit obsazenými zahrádkami. Lidé popíjí kávu, klábosí, nic nenaznačuje, že ještě stále řádí koronavirus a nejeden provozní restaurace z něj byl na prášky. „Hosté se vrací, my jsme spokojení. Jako kdyby nic nebylo,“ říká Večerníku další provozní restaurace v centru, který si nepřál být jmenován. Nad stesky některých svých kolegů z gastronomie mávne rukou. Je první, kdo naplno říká, že se lidé ve velkém do podniků vrátili. „Že jsem jediný, kdo to říká? Tak to všichni lžou,“ prohlašuje s úsměvem. Může si gratulovat, v lokále sice ještě tak brzy nejsou hosté, vidět jsou však dlouholetí zaměstnanci, jež „svou“ restauraci neopustili. „Nepropustil jsem jediného,“ zdůrazňuje muž. Jinde ale tak plní úsměvů nejsou. Například hospoda u Libušinky vypadá na první pohled zavřeně, totéž platí o Fiestě nebo o barech Lamborghini. „Bude to dlouho trvat, než se vše vrátí do normálu. Myslím si navíc, že za dva či za tři měsíce někteří ještě zavřou, až zjistí, že jsou na polovičních tržbách,“ domnívá se žena obsluhující v jedné z prostějovských hospůdek.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & LETNÍ ZAHRÁDKY najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku z pondělí 14. června