Šestici nových držitelů prestižních Cen města Prostějova za rok 2020 schválili naprosto jednomyslně všemi hlasy prostějovští zastupitelé na svém úterním jednání. Slavnostní akt ale naprosto znehodnotil opoziční zastupitel František Fröml. Svým nechutným výrokem urazil bývalého primátora Prostějova Miroslava Pišťáka i desítky významných osobností, které toto prestižní ocenění v minulosti obdržely.

 

Že jsou ústa opozičního zastupitele Františka Frömla často „nevymáchaná“, se už dobře ví. Svým výrokem během schvalování Cen města Prostějova však mnohé šokoval. „Možná si to tady někdo pamatuje, já jsem se v minulosti celkem šestkrát vyhnul hlasování. Já tomu tenkrát říkal Pišťákova cena. On tam ocenil vždy svoje kamarády, ocenil milicionáře! Dnes jsou v návrhu skutečně osobnosti, které si to zaslouží,“ pronesl František Fröml (Změna pro Prostějov), načež se téměř všichni zastupitelé i zastupitelky včetně primátora jen nevěřícně dívali jeden na druhého a nebyli schopni žádné reakce, výroky nechali bez komentáře.

A co na to exprimátor Prostějova Miroslav Pišťák? „Já to příliš komentovat nebudu, každý rozumný člověk si udělá obrázek sám. Je mi pana Františka Frömla upřímně líto,“ zareagoval na prosbu Večerníku. 

Otázkou také je, co by výrokům Františka Frömla řekly desítky oceněných osobností v historii Cen města Prostějova, které on nazval milicionáři. Některé legendy vědy, kultury, sportu a dalších odvětví se teď určitě obracejí v hrobech...

 

Podrobné zpravodajství z 24. jednání zastupitelstva statutárního města Prostějov jste mohli najít v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 21. června