Stále dluží, stále dluží... Někdejší šéf prostějovského mládežnického hokejového klubu LHK Prostějov Michal Tomiga byl zhruba před rokem odsouzen k pětiletému nepodmíněnému trestu. Součástí rozsudku byla i povinnost uhradit škodu, kterou způsobil. Statutárnímu městu Prostějov měl vrátit 500 000 korun včetně úroků a Olomouckému kraji 1,34 milionu korun. Přestože odvolací soud loni v červnu trest snížil na tříletou podmínku, stále platí, že Tomiga musí nelegálně inkasované peníze vrátit. Stalo se tak? 

 

Michal Tomiga pyká za to, že využíval peníze z dotací, přestože jeho spolek už byl v té době v exekuci. To se neslučovalo s podmínkami o přijetí dotace, navíc Tomiga své nevyřízené dluhy městu Prostějov i Olomouckému kraji zatajil. Jak se Večerníku podařilo zjistit, škoda dosud uhrazena nebyla. „Nebyl ani uzavřen splátkový kalendář. Dluh je vymáhán prostřednictvím soudního exekutora,“ reagovala na naše dotazy referentka mediální komunikace prostějovského magistrátu Anna Kajlíková.

Podobné dotazy o uhrazení dluhu jsme zaslali i na Olomoucký kraj. Tady jsme však narazili. Teprve po urgencích jsme se dozvěděli, že celá záležitost údajně podléhá zásadě neveřejnosti, a to navzdory faktu, že dotace byla prokazatelně použita z veřejných prostředků rozdělovaných právě Olomouckým krajem... 

Večerník rovněž zajímalo, zda Michalu Tomigovi v případě nesplnění povinnosti uhradit způsobenou škodu hrozí přeměna podmíněného trestu v nepodmíněný. „V rozsudku obvykle bývá formulace, že odsouzený musí uhradit škodu dle svých možností. To, zda této povinnosti dostál, soud obvykle zjišťuje až po uplynutí zkušební doby. Jinak by tomu bylo pouze v případě, že by se dopustil nějakého dalšího trestného činu,“ vysvětlil nám státní zástupce Jaroslav Miklenda, který celý případ původně dozoroval.

Michalu Tomigovi byla vyměřena pětiletá zkušební doba, stejně dlouho nesmí řídit žádnou organizaci. O vyjádření jsme požádali i samotného exšéfa prostějovských Jestřábů. Tomiga se odpovědi na otázku, zda je městu Prostějovu a Olomouckému kraji připraven uhradit způsobenou škodu, vyhnul. „Budu postupovat podle pravomocného rozsudku,“ vyjádřil se krátce. Na další otázky nereagoval a následně mobilní telefon zavěsil.