Kdo dorazí do našeho města na návštěvu, budí mít o zábavu postaráno. Rozšířit své znalosti o městě však budou moci i místní. V Prostějově i letos budou připraveno několik prohlídkových tras městem.

 

Turistickou sezónu zahájí v pátek 9. července 2021 Prohlídky radnice s primátorem. První proběhne od 14.00 hodin a druhá od 15.30 hodin. Zájemci o tyto prohlídky, které povede osobně primátor František Jura, uvidí i běžně nepřístupné prostory radnice - primátorskou pracovnu, zasedací místnost rady nebo bývalý předpokoj prostějovských starostů.

Na prohlídky se musí zájemci předem telefonicky objednat na tel. čísle 800 900 001. Primátorské prohlídky také turistickou sezónu v Prostějově symbolicky uzavřou a to 3. září 2021.

Loňské premiérové prohlídky interiéru radnice se setkaly s velkým zájmem, proto i letošní léto jsou součástí průvodcovských okruhů. Prohlídky radnice doplňují tradiční komentované prohlídky centra města, kostela Povýšení sv. Kříže a výstupu na věž.

„Letos poprvé si turisté a obyvatelé města mohou projít novu trasu Prostějov židovský. Jde o okruh zaměřený na prostějovskou židovskou komunitu a vede od zámku, přes ulici Školní, nám. Svatopluka Čecha, ulice Demelovu, Křížkovského a končí u tzv. Špalíčku. Trasy s průvodcem doplňuje individuální okruh Po stopách Jano Köhlera,“ uvedla referentka mediální komunikace Anna Kajlíková.

Průvodcovská služba je realizována ve spolupráci se Střední odbornou školou podnikání a obchodu, finančně ji podpořil Olomoucký kraj.

Nedílnou součástí letošních turistických okruhů Prostějovem je i nedávno spuštěná aplikace Skryté příběhy. „Ta plní funkci jak hry pro rodiny s dětmi, tak i funkci vzdělávací. Hra může být vítaným zpestřením pro volné dny, a to nejen pro návštěvníky města, ale i pro místní,“ říká primátor František Jura.

O co vlastně jde? Vybere se cíl výletu, stáhne se do mobilu připravená mise s off-line mapou, audio nahrávkou příběhu a herními instrukcemi, no a účastník se vydá za zábavou:

„Na každé trase se účastníci zaposlouchají do příběhu vyprávěného historickou postavou, která je spojena s daným místem, a která právě řeší nějaký malér nebo obtížný záměr. Na jednotlivých zastaveních účastnící pomáhají poznávat historii tím, že řeší úkoly, a za to sbírají body. Našim skrytým příběhem je příběh objevení měkkých kontaktních čoček akademikem Otto Wichterlem a já věřím, že se lidem bude líbit. Scénář je opravdu zajímavý a zábavný. Hlas našemu průvodci propůjčil herec David Matásek a začátek trasy je u hlavního vlakového nádraží v Prostějově,“ dodala náměstkyně primátora Milada Sokolová. Hru si můžete stáhnout do mobilu z Google Play nebo App Store.