Rasismus, diskriminace, nemožnost se vzdělávat a celá řada dalších omezení. Tak to jsou dle romských aktivistů hlavní důvody odchodu některých cikánů do Anglie. O tom, že motivy pro stěhování z České republiky mohou být i jiné, zřejmě svědčí případ Lukáše Čureji (31) z Hrušky u Němčic nad Hanou.

Po něm se doslova slehla zem poté, co byl odsouzen kroměřížským soudem a u toho prostějovského stále čelí obžalobě. Viněn je z toho, že se svým kumpánem z velkého množství zaparkovaných automobilů ukradl katalyzátory. Právě jeho komplic přímo u soudu uvedl, že Čureja mohl přesídlit za kanál La Manche. 

Když utečeš, vyhraješ, řekl si zřejmě Lukáš Čureja z Hrušky u Němčic nad Hanou. Jedenatřicetiletý muž obžalovaný v případu nebývalého počtu krádeží katalyzátorů aut toho má na svědomí ještě mnohem více. Navíc už delší čas není nikdy k zastižení. Nedorazil ani k hlavnímu líčení, které se u prostějovského soudu konalo poslední červnové úterý. Podle jeho o devět let mladšího komplice Patrika Měřičky není vyloučeno, že přesídlil do Anglie. Večerník sledoval stání pěkně zblízka.

Lukáš Čureja byl společně s Patrikem Měřičkou a Kateřinou Smýkalovou obžalován z toho, že všichni pomocí brusky odstraňovali z aut jeden katalyzátor za druhým. Na základě toho si oni sami přišli na pár korun, škody však napáchali více než dost. Jen v prostějovském regionu měli napáchat škodu minimálně na 14 autech. Přímo v Prostějově je nejčastěji ničili na parkovišti před nemocnicí, u Penny Marketu či na ulici Bohumíra Šmerala, jednou zamířili i do Konice. Jejich řádění učinila přítrž až silniční kontrola, během níž byl jeden z ukradených katalyzátorů objeven v kufru auta.
První hlavní líčení s povedenou trojicí proběhlo už letos v květnu, všichni se k činům doznali. V úterý 29. června si měli vyslechnout rozsudek. Jenže z obžalovaných před senát předstoupil pouze Patrik Měřička, který je aktuálně ve vězení. Po Lukáši Čurejovi jako by se slehla zem. Přitom byl ještě nedávno kroměřížským soudem odsouzen ke dvacetitisícové pokutě a zákazu řízení. Jenže rozsudek se mu už doručit nepodařilo. V Hrušce, kde má se svojí družkou vychovávat celkem šest dětí, se dle policistů nezdržuje.
„Když jsem byl ještě na svobodě, tak mi říkal, že má v Anglii všechno zařízený, ať uteču s ním,“ naznačil přímo u soudu Patrik Měřička směr, kterým se jeho komplic mohl vydat. Sám chtěl údajně zůstat v republice, odsedět si zde svůj trest a začít normální život. Navíc s Čurejou měl ostré konflikty. „Jednou mě odvezl v autě, zbil a vyhrožoval mi, že mě cikáni zakopou. Naštěstí se mi podařilo utéct,“ vypověděl Měřička, který po této události podal na svého bývalého kamaráda trestní oznámení.
Stejně jako Lukáš Čureja k soudu nedorazila ani Měřičkova přítelkyně Kateřina Smýkalová. Ta zase pro změnu byla nedávno ve Zlíně odsouzena za vloupání do chalup, od soudu odešla s čtyřměsíčním nepodmíněným trestem. Kde je jí však nyní konec, nikdo z přítomných netušil...
Z důvodu nepřítomnosti obžalovaných nemohl padnout rozsudek a hlavní líčení tak muselo být odročeno.