Novinku v podobě veřejné knihovny si na letošní prázdniny nachystal Červený domek Petra Bezruče v Kostelci na Hané. Kromě toho se od 1. července pro návštěvníky prodloužila i otevírací doba památníku, který je po rozsáhlé rekonstrukci otevřen už druhým rokem.  O celé záležitosti informovala Petra Pášová z prostějovského muzea.

Dějiny Evropy, návod jak pěstovat orchideje ale třeba i detektivní příběh od Larse Keplera najdou návštěvníci památníku Petra Bezruče v Kostelci na Hané v šedé nízké knihovně před vstupem do domku. „Petr Bezruč byl básník, knihy a literatura se k jeho osobnosti přirozeně hodí, a proto jsme se rozhodli instalovat veřejnou knihovničku, která lidem může zpříjemnit návštěvu památníku,“ vysvětlil Filip Gregor, historik Muzea a galerie v Prostějově, které domek spravuje.

Muzeum navázalo spolupráci s Městskou knihovnou v Kostelci na Hané. Ta by se také měla starat o zásobování novými knižními tituly. „Když mě před nedávnem oslovilo prostějovské muzeum, moc se mi ten nápad umístit k Červenému domku veřejnou knihovničku líbil. Je to skvělá příležitost, jak dát knihám, které by třeba v nejhorším případě skončily i ve sběru, další šanci,“ doplnila vedoucí kostelecké knihovny Zuzana Valášková.

Knihovnu návštěvníci najdou hned vedle vchodu do domku, pod stříškou s posezením. Lidé si mohou knihy vzít, prolistovat, odnést nebo přinést ty, které již mají přečtené a chtěli by, aby ještě jiným čtenářům udělaly radost.

O prázdninách bude pamětní síň Petra Bezruče přístupná v rozšířeném otevíracím čase. V červenci a srpnu bude mít otevřeno od úterý do neděle a to od 10 do 13 a od 14 do 18 hodin. Plné vstupné přijde na 20 korun, snížené na 10 korun.