Nebyla to tehdy před rokem pěkná podívaná. Prostějovští zastupitelé se na svém zasedání hádali a jeden druhého překřikovali, zda má rada města vůbec srdce na svém místě a sociální cítění. O co šlo? O nic jiného než o dotaci jednomu z početných sociálních zařízení. Olomoucký hospic Nejste v tom sami žádal Prostějov o dotaci na svůj provoz ve výši 200 tisíc korun. Radní tuto žádost „zkrouhli“ na čtvrtinovou částku, což vyvolalo mezi zastupiteli bouřlivé reakce. Nakonec se našel kompromis a zastupitelstvo poslalo do Olomouce 75 tisíc. A co letos?

 

Loňské dubnové jednání prostějovského zastupitelstva bylo na toto téma hodně emotivní. „Předloni jsme tomuto zařízení schválili částku sto tisíc korun. Přimlouvala bych se pro dotaci stejné výše i pro rok 2020. Přece jen tato péče je něco jiného, než máme v současnosti v Prostějově, a nikdy nevíme, kdo z nás tuto péči bude v životě potřebovat,“ uvedla například Zuzana Bartošová (KDU-ČSL) s tím, že olomoucký hospic se každoročně stará také o prostějovské pacienty. „Při snížení dotace jsme museli vzít v úvahu i to, že oddělení paliativní péče už máme k dispozici v prostějovské nemocnici, navíc podobnou službu poskytuje společnost SANCO. A ještě k tomu lékaři po ukončení svých ordinačních hodin poskytují tuto péči lidem u nich doma,“ vzdorovala vzápětí Alena Rašková (ČSSD) náměstkyně primátora Prostějova pro sociální oblast. „Jestliže tady paní Rašková argumentuje dostatkem služeb tohoto druhu tím, že máme lůžka pro paliativní péči v nemocnici a také v ‚Sanku‘ a že lékaři a sestry chodí domů za pacienty, považuji toto prohlášení za nestydaté. A vůbec nechápu, jak může něco takového říct ten, kdo má na starost sociální péči,“ bouřil však hned vzápětí opoziční zastupitel Petr Kapounek (Na rovinu!). Radní se tak po zhruba hodinové diskusi vloni dali přesvědčit a nakonec byla schválena dotace pro hospic Nejste v tom sami ve výši 75 tisíc korun.

Podobně vyhrocená diskuse se očekávala na toto téma i letos v dubnu. Ale, světe, div se, k žádné vůbec nedošlo. A to i přesto, že na rok 2021 obdržel zmíněný olomoucký hospic dotaci od Prostějova pouze ve výši 40 tisíc korun! „Jednak se zvýšil počet podobných sociálních zařízení a naopak se snížil počet prostějovských klientů hospice Nejste v tom sami. Rozhodli jsme se proto všem přidělit stejnou dotaci, nechtěli jsme nikoho zvýhodňovat. A zastupitelstvo naše rozhodnutí schválilo, tentokrát bez výhrad, sdělila aktuálně Večerníku Alena Rašková, náměstkyně primátora Prostějova.