Bylo by dobré přesunout některá vzdálenější pracoviště městského úřadu do nové administrativní budovy v centru města? Nebo má město od projektu soukromého investora dát ruce pryč? Co vše se změní na konickém náměstí po plánované revitalizaci? Jak to vypadá s budováním potřebného chodníku v ulici Zádvoří? A co vše dalšího by se mělo ve městě stavět? To a ještě mnoho jiného mohli občané Konice probrat na dalším setkání s vedením města.

 

Tradici veřejných setkání s občany zavedl po svém jmenování do funkce před třemi lety starosta Michal Obrusník. Několik jich proběhlo ještě před epidemií koronaviru, kvůli níž byla posléze tato tradice přerušena. Navázat na ni se opět podařilo ve čtvrtek 15. července, kdy do komunitního centra zamířily zhruba tři desítky občanů, jimž rozhodně není lhostejné dění v jejich městě. Nejžhavějším tématem k diskusi byla tentokrát nová budova, která aktuálně vyrůstá v ulici E. Beneše. Investorem je právník a někdejší kandidát na senátora Petr Michek. Ten městu Konice nabídl, že by do ní mohlo přesunout některé odbory městského úřadu fungující v tuto chvíli dále od centra. „Reakce občanů na tuto možnost nebyly vyloženě negativní. Většina z nich chápe, že by se jednalo o vyřešení dlouhodobého problému, jenž se v minulosti bohužel nepodařilo vyřešit odkupem budovy bývalého soudu ve Vrchlického ulici. Druhou věcí ovšem je, zda si naše město za současné situace, kdy plánuje celou řadu dalších nákladných investic, může něco podobného dovolit. Vše má spoustu souvislostí, například to, že stavební úřad by měl nově spadat pod stát. Za této situace bychom vlastně investovali do kanceláří, o něž by se měl starat stát ze svého rozpočtu. Každopádně o celé záležitosti stále není rozhodnuto,“ nastínil starosta Michal Obrusník.

Kromě tohoto tématu přišly na přetřes také investiční záměry města od oprav chodníků a silnic přes připravované nákladné záměry například na kompletní rekonstrukci náměstí. Hovořilo se také o chystaných cyklostezkách od Prostějova, či dokonce i od Olomouce, nebo chystané výstavbě nových domů v ulici Burianová. Velkým tématem rovněž byla příprava výstavby chodníků v ulici Zádvoří a napojení na prostor před chystaným supermarketem, který by měl vyrůst na místě bývalé traktorové stanice. „Naše setkání splnilo mé očekávání. Jednalo se o věcnou diskusi plnou konstruktivních připomínek, díky níž se nám dostalo zajímavé zpětné vazby od občanů. Jsem přesvědčen, že podíl veřejnosti na rozhodování města je pro jeho rozvoj naprosto zásadní,“ zhodnotil na závěr starosta Michal Obrusník.