Tohle se zbytečně vleklo a stálo to hodně sil i času.  Po dlouhých třech letech skončil absurdní soudní spor mezi Městským divadlem v Prostějově a Filipem Smoljakem. Ten se od roku 2018 domáhal poplatků za režijní koncepci svého otce Ladislava, a to u dvou představení Divadla Járy Cimrmana, která byla v Prostějově uvedena. Celkem se jednalo o čtyři tisíce korun. O věci musel rozhodnout až Nejvyšší soud ČR.  

 

Filip Smoljak od prostějovského divadla dostal svůj podíl peněz za využití textu hry svého tatínka, u soudu se však dožadoval dalšího navýšení této částky. „Poplatky za režijní koncepci nezná současný autorský zákon, nejsou uvedeny ve smlouvách na daná představení a Městské divadlo jako příspěvková organizace nemůže vyplatit veřejné prostředky bez platné smlouvy, objednávky nebo bez opory v platném právním předpisu,“ vysvětlila již v minulosti ředitelka prostějovského divadla Jana Maršálková.

Filip Smoljak v této souvislosti opakovaně lobboval za změnu autorského zákona, na což však zástupci prostějovského divadla nemohli mít žádný vliv. Celou věcí se zabýval Krajský soud v Brně, který žalobu Smoljaka zamítl. Toto rozhodnutí Krajského soudu v Brně potvrdil rozsudek Vrchního soudu v Olomouci v říjnu 2019. Filip Smoljak poté podal dovolání. „Poslední květnový pátek mi bylo zasláno usnesení Nejvyššího soudu ČR ve věci dovolání ohledně žaloby Filipa Smoljaka na naše divadlo. V něm se praví, že dovolání se zamítá, zdůvodnění je zcela jednoznačně v neprospěch žalobce,“ konstatovala Jana Maršálková. Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu už není přípustný žádný opravný prostředek.

Filip Smoljak kromě prostějovského divadla vede soudní spory s řadou dalších divadel včetně Žižkovského divadla Járy Cimrmana. S ním se mu podařilo uzavřít smír, přičemž inkasoval 88 tisíc korun. Kromě toho vede četné spory i se členy své rodiny. Například svého vlastního bratra Davida tehdy také soupeře v předvolební kampani do Senátu obvinil ze smrti jejich matky.