Aby to čert spral! Vloni bránilo vyšší návštěvnosti prostějovských koupališť nepříznivé počasí. Letos převládají dny s vysokými teplotami a sluníčkem, i když ty s tropickými teplotami by se zatím daly spočítat na prstech jedné ruky. Jednatel Domovní správy, která provozuje krasický aquapark i koupaliště ve Vrahovicích Večerníku sdělil, že letos je návštěvnost obou zařízení vyšší než v loňském roce, ale ne zas taková, jakou by si představoval. Večerník zjistil, že Prostějovany odrazují od koupání opatření spojená s covidem.

Od pátku 4. června, kdy obě prostějovská koupaliště byla otevřena, se přišlo vykoupat bezmála pětadvacet tisíc lidí. Tento údaj poskytla Domovní správa k neděli 18. července. Je ale jasné, že návštěvnost by mohla být daleko vyšší nebýt nastalých opatření, která mnohé Prostějovany od návštěv koupališť odrazují. „U pokladen se musíte prokázat platnými negativními antigenními testy platnými 72 hodin nebo negativním PCR testem. Ten platí týden. Můžete samozřejmě doložit i národní certifikát o očkování nebo potvrzení o tom, že jste prodělali laboratorně potvrzené onemocnění covid-19 a neuplynulo od té doby 180 dní. Bez jednoho z těchto dokumentů nebudete na koupaliště vpuštěni,“ shrnul stručně omezující podmínky Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov. Právě jeho se Večerník zeptal, jak je tedy aktuálně spokojen s dosavadní návštěvností aquaparku i vrahovického koupaliště. „I přes tropické dny nebyla návštěvnost nijak enormní. Je patrné, že se na ní podepisují jednak nařízená opatření a jednak obava lidí z nákazy. V porovnání se začátkem loňské sezóny je to však podstatně lepší, v některých týdnech návštěvnost dosahovala až dvojnásobku,“ uvedl Vladimír Průša. Jak dodal, i jeho mrzí fakt, že mnozí lidé na koupaliště nechodí, protože se jim například nechce na testy. „Samozřejmě to každý bere jinak, ale my jsme povinni upozorňovat návštěvníky na podmínky vstupu. Zásadnější problémy však neregistrujeme. I když sám si myslím, že nebýt těchto administrativních opatření, návštěvnost by byla mnohem vyšší,“ nepopírá Vladimír Průša při konstatování, že od zahájení letošní sezóny nebylo v Krasicích ani ve Vrahovicích ani jeden den vyprodáno...

Co se týká ekonomické stránky provozu obou koupališť, tržby budou zcela jistě vyšší než v loňském roce. „To zřejmě ano, protože horší počasí než vloni už snad být ani nemůže! Máme před sebou ještě zbytek července a celý srpen, takže věřím, že se spousta lidí ještě přijde vykoupat. Jaký ale bude celkový hospodářský výsledek obou zařízení, to si netroufnu teď odhadnout. Bylo by to věštění z křišťálové koule,“ uzavřel dané téma Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov.

 

Dosavadní návštěvnost koupališť v Prostějově

Období                       Aquapark (počet lidí) Vrahovice (počet lidí)

4. 6. – 13. 6.                344                                         285

14. 6. – 20. 6.              4 650                                      3 192

21. 6. – 27. 6.              1 780                                      1 105

28. 6. – 4. 7.                1 720                                      1 215

5. 7. – 11. 7.                4 055                                      3 020

12. 7. – 18. 7.              2 420                                      1 580