Asi sto padesát metrů od budovy vlakové stanice v Němčicích nad Hanou došlo v sobotu odpoledne k hrozivé srážce lokomotivy nákladního vlaku s „osobákem“. Lokomotiva přejížděla z Havlíčkova Brodu do Ostravy, osobní vlak zase z Olomouce do Nezamyslicích. Zatím není zcela jasné, jak mohlo ke střetu dojít. „Příčiny jsou v šetření. K nehodě došlo v sobotu ve 13.26 hodin a důsledkem jsou minimálně dvě zraněné osoby, z nichž jeden je strojvedoucí. Provoz na trati mezi Nezamyslicemi a Přerovem byl až do večerních hodin zastaven,“ informoval už pár desítek minut po nehodě oficiální twitterový účet Správy železnic s tím, že škoda už přesáhla deset milionů korun!

Po strašlivé srážce lokomotivy s osobním vlakem v Němčicích nad Hanou upřesnily v neděli ráno Drážní inspekce, Správa železnic i Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje informace o následcích nehody. Zranění jsou pouze dva lidé, z toho strojvedoucí lokomotivy byl vrtulníkem přepraven do nemocnice s těžkým otřesem mozku. Drážní inspekce pak nově stanovila škodu, která se z počátečních 8 vyšplhala prozatím na 10,3 milionu korun. Během celé neděle pak byly z kolejí němčického nádraží odstraňovány havarované vagony a opravou procházel poškozený železniční svršek. Co přesně se stalo a proč?

Původní zprávy pár desítek minut po srážce lokomotivy s osobním vlakem hovořily o třech zraněných osobách. „Nehoda si naštěstí nevyžádala lidskou oběť, zraněny jsou dvě osoby, a to strojvedoucí lokomotivy a cestující v osobním vlaku,“ upřesnil v neděli ráno Jan Kučera, generální inspektor Drážní inspekce. „Strojvedoucí byl s otřesem mozku letecky transportován do olomoucké fakultní nemocnice. Zraněný cestující byl muž ve středním věku, kterého zdravotníci převezli s pohmožděným hrudníkem do prostějovské nemocnice,“ prozradila Lucie Mikisková, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje.
K boční srážce došlo v sobotu 31. července přesně ve 13.28 hodin. Šlo o osobní vlak Českých drah z Olomouce do Nezamyslic a lokomotivu společnosti Retrack Czech z Havlíčkova Brodu do Ostravy. Při nehodě došlo k vykolejení dvou osobních vozů. Co střet způsobilo? Podle dostupných záběrů nedošlo k čelní srážce, ale lokomotiva nákladního vlaku narazila do osobního na výhybce z boku. „Bezprostřední příčinou kolize, k níž došlo v prostoru výhybky, tedy bylo pravděpodobně projetí návěstidla, které nedovolovalo další jízdu. Nicméně proč k tomu projetí došlo, je předmětem šetření,“ konstatoval mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal, přičemž neupřesnil, který z dvojice strojvedoucích přes návěstidlo nepovoleně projel. „Šetření je teprve na začátku. Budou prováděny komisionální prohlídky, zúčastněné osoby budou muset podat vysvětlení. potrvá několik měsíců, než bude vydána závěrečná zpráva a budeme moci definitivně říct, co bylo přesně příčinou nehody,“ dodal mluvčí.
Provoz na trati mezi Nezamyslicemi a Kojetínem byl okamžitě přerušen, a to prakticky na celých čtyřiadvacet hodin. Na místo dorazil z Brna nehodový jeřáb a následně začalo odklízení lokomotivního vlaku a osobního vlaku, aby bylo možné přistoupit k opravám. České dráhy během této doby zajišťovaly pro cestující náhradní autobusovou dopravu. V neděli 1. srpna se věci začaly vracet k normálu. „V Němčicích nad Hanou se může s omezením jezdit. K 12:48 hodin jsme zprovoznili první kolej s rychlostí do 50 kilometrů v hodině,“ hlásal včera po poledni twitterový účet Správy železnic s tím, že další opravné práce budou pokračovat v následujících dnech.
Příčiny nehody vyšetřuje Drážní inspekce, pravděpodobnou byla nedovolená jízda lokomotivního vlaku. Vzniklá škoda je odhadnuta na 10,3 milionu korun, nejvíce pak na lokomotivě Siemens Vectron.