Prázdné koleje. Tak to nyní vypadá na železničních tratích vedoucích z Prostějova do Olomouce i Nezamyslic. Od uplynulého úterý 27. července na nich probíhá výluka, která letos zabere ještě více času, jako bývá obvyklé. Potrvá totiž až do 11. srpna.

 

 

Důvodem výluky je dle informací Správy železnic údržba a oprava kolejí na trati i ve stanici, oprava přejezdu a celkové udržení technického stavu. Po celou dobu jsou všechny vlaky nahrazeny náhradní autobusovou dopravou, která se řídí výlukovým jízdním řádem.

Po dobu výluky budou všechny vlaky ve vyloučeném úseku nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Vlaky kategorie R jsou souběžně vedeny odklonem přes Přerov bez zastavení, cestující nedoplácí rozdíl jízdného za jízdu odklonem.

Informace směrem k veřejnosti však tentokrát byly skoupé. Pokud jste se chtěli něco dozvědět, museli jste vše sami vyhledat na internetových stránkách, upozornění dopředu či zaslání avíza médiím tentokrát České dráhy krutě podcenily. Jestliže jste si vše nezjistili dopředu, byli jste nemile zaskočení.

Spousta lidí tak byla oprávněně rozhořčená a řadu cestujících výluka nepříjemně překvapila. „Bydlím ve vesnici za Šumperkem a vypravila jsem se za kamarádkou ze střední školy do Prostějova. Byly jsme domluveny, že dorazím v osmnáct hodin. Na přestup v Olomouci jsem však měla pouze sedm minut. Navíc vlak nabral pět minut zpoždění, o které se tato doba zkrátila. Když jsem na nádraží vystoupila, urychleně jsem spěchala na nástupiště, odkud navazující spoj obvykle odjíždí. Teprve tam jsem zjistila, že je výluka a musela se vrátit a jít na autobus. Jenže ten mi mezitím ujel. Proto jsem do Prostějova dorazila až s hodinovým zpožděním,“ popsala uplynulou středu peripetie své cesty Jana Dolečková.

V této souvislosti není od věci zmínit, že na nádraží v Olomouci se za návazné považují pouze ty, které přijíždějí nejdéle 6 minut po pravidelném příjezdu spoje náhradní dopravy dle výlukového řádu a opačně.

 

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:

Nezamyslice – před nádražní budovou

Prostějov hl. n. – před nádražní budovou vlevo, autobusové stanoviště „G+H“

Vrahovice – autobusová zastávka „Prostějov, Čechůvky“

Kraličky – rozcestí ke Kraličkám

Vrbátky – autobusová zastávka „Vrbátky železniční přejezd“ (pro oba směry u odbočky k nádraží)

Blatec - u železničního přejezdu

Kožušany - na autobusové zastávce „Kožušany-Tážaly, křižovatka“

Nemilany - na autobusové zastávce „Nemilany“ (konečná zastávka MHD)

Nové Sady - na hlavní silnici, autobusová zastávka MHD „Nové Sady“ a autobusová zastávka MHD „Slavonínská“

Olomouc - hlavní nádražíu východu z nového podchodu, ulice Táborská