Obchod s chudobou je jedním z nejodpornějších způsobů, jak přijít k penězům. Veřejnost jej odsuzuje, státní orgány hledají cesty, jak jej omezit. Přesto se stále najdou „podnikatelé“, kteří se snaží vydělat na lenosti a „nepřizpůsobivosti“ druhých.

Jeden z nich zhruba před rokem pořídil starý dům v Čuníně, další začali skupovat nemovitosti v Brodku u Konice. Asi nejvýraznějším příkladem tohoto druhu podnikání pak najdeme v Přemyslovicích. S odstupem času Večerník zajímalo, jak se situace v obou obcích vyvíjí.

Bojí se toho asi každý starosta. Neprůhledná firma koupí dům v obci, který následně pronajme dlouhodobě nezaměstnaným lidem, jejichž příjmy pochází téměř výhradně ze sociálních dávek včetně příspěvků na bydlení. Nově příchozí se i kvůli svému svéráznému životnímu stylu jen těžce sžívají se starousedlíky, přičemž přibývá konfliktů i následných policejních výjezdů...

Typický příklad takového šlendriánu lze najít v Přemyslovicích, kam se ze Slovenska přistěhovaly desítky cikánů bez základních sociálních návyků. Vedení obce proto v minulosti žádalo prostějovský magistrát, aby obec byla vyhlášena oblastí se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. Nájemníci by kvůli tomu přišli o nárok na příspěvek na bydlení. Vznikla proto i petice, kterou podepsalo přes 500 místních. Jenže jejich přání prostějovský magistrát opakovaně smetl ze stolu. 

Nikdo netuší, kolik jich tam je...

Zhruba před rokem velké pozdvižení vyvolalo v Brodku u Konice obsazení dvou opuštěných domů cikánskými nájemníky. „V průběhu roku pak přibyl ještě další dům. V jednom případě přitom v domě není nikdo hlášený, přesto tam bývá pěkně živo. Ani v tom dalším absolutně netušíme, kdo tam bydlí, od sousedů vím pouze to, že tam přespává i patnáct lidí včetně dětí. Vlastníka této nemovitosti jsem nikdy neviděl, na základě plné moci jej zastupuje jakýsi pán z Prostějova. Předpokládám, že právě u něj končí peníze ze sociálních dávek jeho cikánských nájemníků,“ popsal Večerníku aktuální situaci starosta Brodku u Konice Radomír Novák, který si opakovaně vyslechl obavy místních, aby se situace v obci nezhoršila zejména v souvislosti s nepořádkem, hlukem a případně i drobnými krádežemi. „Zásadnější stížnosti jsme zatím nezaznamenali, přesto bych životní styl obyvatel těchto domů a jejich dětí raději nekomentoval...,“ dodal Novák, podle něhož za celým problémem stojí špatně nastavená sociální politika státu.

Obsadí noví nájemníci i sklepy?

Podobného názoru je i starosta Konice. Právě do její malebné místní části Čunín se loni nastěhovala početná cikánská rodina. Místní obyvatelé z tohoto faktu byli na prášky, jejich nejčernější obavy se však nakonec nenaplnily. Přesto život nových nájemníků živořících v nemovitosti bez vody a elektřiny měl k idylce hodně daleko.

„Místo původních nájemníků tam určitě bydlí někdo jiný. Během roku se jeho osazenstvo již několikrát obměnilo. Lidé se do něj nastěhují, ale dlouho zde nevydrží a odchází jinam. Hlavním důvodem je dle mě kromě špatných podmínek v domě také fakt, že nejsou schopni splácet relativně dosti vysoké nájemné,“ popsal konický starosta Michal Obrusník, který naštěstí nezaznamenal další rozšiřování tohoto problému ve městě ani v jeho místních částech.

Do budoucna se jej ovšem podobně jako jeho brodecký kolega stále obává. „Přispívá k tomu i nový stavební zákon, díky němuž se už i sklep může stát bytem. Podle mě bychom se měli vydat opačnou cestou a stanovit nezbytné parametry pro slušné bydlení nejen v bytech, ale i v rodinných domech. Než se tak stane, bude obchod s chudobou pro všechny velký strašák,“ lomí ruce Obrusník.  (mls)