Prozkoumávat obtížně přístupná místa se v našem kraji během prázdnin vydávají turisté nejen v Jeseníkách. Zdolat náročný výstup se o tomto víkendu rozhodla například turistka na Hranicku. 

Vydala se ke zřícenině hradu Puchart nedaleko Potštátu a zlomila si tam nohu. Kvůli nepřístupnému terénu byla na pomoc zdravotnické záchranné službě s transportem pacientky vyslána i naše profesionální jednotka z Hranic. Pacientku museli hasiči nakonec přinést k vozidlu zdravotnické záchranné služby po úbočí skály úzkou stezkou ve speciálních nosítkách SKED. (více zde)

Během letních měsíců nejde o ojedinělou událost. Naše jednotky bývají vysílány do nepřístupných míst také například v Rychlebských horách či v Jeseníkách. Ročně jde o desítky podobných zásahů, při nichž spolupracujeme nejen se záchranáři zdravotnické záchranné služby, ale též s horskou službou.

Abyste předešli nebezpečným či nepříjemným událostem při turistice, máme pro vás pár pravidel, kterými byste se měli řídit. Mezi ty nejdůležitější zásady patří mít neustále povědomí o tom, kde jsem a sledovat své okolí. V přírodě bývá totiž složité určit polohu toho, kdo potřebuje akutně pomoci, pokud sám neví, kde se nachází. Přitom určit přesně místo události bývá pro záchranu klíčové.

hasici_radi_turistika.png

Co tedy může při lokalizaci pomoci? Nejpřesnější je uvést GPS souřadnice z mobilního telefonu. Využít můžete též aplikaci Záchranka, která v případě potřeby pošle automaticky zdravotnické záchranné službě vaši polohu. Pokud situace neumožňuje použít mobilní zařízení, pak k lokalizaci poslouží turistické značení, nadzemní elektrické vedení velmi vysokého napětí, vodní toky a nádrže. K orientaci v neznámém terénu slouží také památná místa, jako jsou pomníky, kaple, boží muka. Pomoci mohou vysílače, rozhledny či body záchrany, takzvané rescue pointy. Jde o místa v krajině označená jasně žlutou tabulkou s unikátním kódem, který usnadňuje lokalizaci, ale také organizaci záchranných prací hasičů, policistů či záchranářů. Využíváme je rovněž pro přesnější určení rozlohy lesních požárů.

3-bod-zachrany-Jeseniky.jpgBod záchrany v Jeseníkách

Doporučujeme také nepodceňovat podmínky na českých horách a zvolit vhodné oblečení i obutí, přibalit dostatek vody a turistickou lékárničku. V případě rychlé změny počasí a možných bouřek opusťte hřebeny hor. V lesích pak při silném větru udržujte ostražitost, mohou hrozit pády stromů.

Tentokrát doporučujeme podívat se i na podrobnější informace, kde najdete 12+1 radu pro turisty.

HASIČI RADÍ Podívejte se na další protipožární a bezpečnostní doporučení HZS Olomouckého kraje.