Opět o krok blíže k rekonstrukci je Společenský dům v Prostějově. Stavba z přelomu 80. a 90. let minulého století by se měla dočkat komplexní rekonstrukce. Radní na svém nejbližším zasedání, které se uskuteční v úterý 17. srpna, pak mají v programu hned dva body, jež by začátek stavebních prací na kulturním stánku měly přiblížit.

Zítřejší Rada statutárního města Prostějova, která se sejde celkem po devětaosmdesáté, se bude zabývat zadávacím řízením na projektovou dokumentaci. A také financováním. To bude muset být zajištěné i s pomocí úvěru. „Celkově bych rád zastropoval částku na rekonstrukci na sto padesáti milionech korun. Na jednání budeme schvalovat, od které společnosti si na stavbu vezmeme úvěr,“ prozradil Večerníku František Jura (ANO 2011), primátor statutárního města Prostějov.

Ten zdůraznil, že vedení města bude mít na starost především dvě věci: funkčnost a cenu. „Jde o to, aby Společenský dům vypadal jako pro tohle století. Když už se má něco opravit, tak pořádně. Zároveň však budou důležitou roli hrát finance,“ poznamenal první muž radnice rovněž přiblížil, v jaké fázi nyní přípravy na stavbu jsou. A kdy je vůbec reálné, aby začala. „Aktuálně probíhá výběrové řízení na zhotovitele projektové dokumentace. Na základě toho proběhne další na zhotovitele stavby. Vše je v běhu. Každopádně s rekonstrukcí chceme začít příští rok!“

Téma budoucnosti Společenského domu je aktuální už více než desetiletí. V souvislosti s možnou výstavbou obchodní galerie firmy Manthellan se hovořilo o jeho zboření a zakomponování kulturního sálu do nového projektu. Proti demolici trvale bojovala část opozice a na bourání nakonec nedošlo, zvítězila varianta rekonstrukce. Ta se má dotknout nejen pláště budovy, ale také technického i sociálního zázemí. Část z něj je ještě původní, přitom od kolaudace budovy uplyne letos 30 let.

„Z hlediska pořadatele plesů je současná podoba v zásadě vyhovující, až tedy na toalety, které potřebovaly rekonstrukci už před nějakou dobou. Bylo by dále potřeba vytvořit zázemí pro dodavatele cateringových služeb. Sál nemá úplně dobrou akustiku, ale to se zřejmě bez radikálních zásahů nevyřeší. Některé věci bych naopak v žádném případě neměnil, například jevištní výtah je skvělá věc. Také bych rozhodně nepřesouval hlavní vchod do Komenského ulice, jak o tom v jednu chvíli hovořili památkáři,“ vyjádřil se pro tuto chvíli Tomáš Lázna, jeden z pořadatelů společenských akcí v budově.