V minulém čísle jsme informovali o honičce prostějovských strážníků po pávovi, tentokrát „měšťáci“ zachraňovali zraněnou malou poštolku a pátrali po zaběhnutém ještěrovi. Zatímco s poštolkou vše dobře dopadlo, čtyřnohý plaz se stále pohybuje v ulicích města...

Mládě poštolky objevil ve čtvrtek 19. srpna ve dvorním traktu jednoho z prostějovských domů jeho nájemník. Malý dravec měl poraněné křídlo. „Strážníci za pomoci odchytových pomůcek dravce přemístili do klece a převezli na služebnu,“ sdělila Jana Adámková, zastupující tisková mluvčí Městské policie Prostějov. Poté, co se strážníci s mladou poštolkou pomazlili a dostatečně se jí nabažili, předali ji pracovníkovi ze stanice handicapovaných zvířat v Němčicích nad Hanou.

Stejného dne před polednem přijali strážníci také oznámení, že jisté chovatelce se zaběhl ještěr. Žena vypověděla, že jde o agamu vousatou, velkou asi šedesát centimetrů, která jí utekla ze zahrady! „Prý není nebezpečná a živí se hmyzem,“ konstatovala Jana Adámková. To potvrdila i přírodovědná encyklopedie, z níž Večerník vyčetl, že tento druh agamy vskutku lidi opravdu nežere... Strážníci přesto po uprchlém plazovi pátrají, zatím se jim ho však objevit nepodařilo.