Tudy ne, sdělovaly během posledních měsíců zákazové cedule tisícům řidičů na Prostějovsku. Prázdninové měsíce bývají tradičně příležitostí pro správce silnic pustit se do oprav nebo z nich alespoň udělat oraniště. Letošní rok byl přitom obzvláště plodný na dopravní omezení. Nevyhnula se celé řadě obcí. Například v Bílovicích-Lutotíně a Ohrozimi se pracuje na kanalizaci, totéž platí o Ochozu, Laškov se dočkal oprav průtahu i okolních silnic. Kope se také v Suchdole, Ptení nebo Krumsíně.

Jedna dobrá zpráva pro řidiče však se závěrem prázdnin přišla, mnoho omezení totiž vrcholí právě tento týden. „Uzavírka u nás končí k 30. srpnu. Uplynulý pátek už byla silnice neoficiálně průjezdná. Na podzim se pustíme ještě do úprav v Lutotíně, ale ty budou na nějakých pět dnů. Oproti tomu, co teď končí, jde o maličkost,“ informoval Večerník starosta Bílovic-Lutotína Miroslav Hochvald. Obec letos zažívala práce na kanalizaci, které se dotkly velké části vesnice Bílovic. Podobné je to v Ohrozimi, kde se ale stavět bude i v září. Uzávěra důležité silnice číslo 150 je zatím oficiálně do 30. září.

O něco lépe se od bude jezdit řidičům v okolí Laškova. Nejpozději 31. srpna totiž končí hned tři objížďky, které šoférům komplikovaly život. Přímo z Laškova už se lidé do Konice dostanou snáz, stejně tak z Pěnčína. A také silnice II. třídy mezi Laškovem a Novou Dědinou je hotová. „Úsek Nová Dědina-Kandia je dodělaný. Ale v Laškově je pořád uzavírka, zde ještě pokračujeme se stavbou kanalizace, a to až do podzimu,“ konstatuje místostarosta Laškova Pavel Spáčil. Právě Laškov se stal obětním beránkem řady rekonstrukcí a oprav. Mezi obcí a její místní částí Kandií nedávno prošel opravou most, v posledním roce byl uzavřen taky hlavní tah na Olomouc. Konce srpna byl omezený průjezd mezi Laškovem a Konicí, Kandií s Pěnčínem i Laškovem. „Zde je umožněn průjezd jen místním. Těm se trochu uleví, ostatním moc ne,“ glosoval místostarosta.

A jak to vypadá jinde? V Krumsíně je příjezd od Soběsuk omezen do konce září, v Suchdolu do konce října, mezi Ptením a Holubicemi to vypadá až na konec roku. Navíc ani otevřená komunikace ještě neznamená konec překážek řidičům. „Zatím máme opraveno provizorně, finální oprava to není. Budeme znovu žádat o dotaci Ministerstvo pro místní rozvoj – letos jsme neuspěli,“ upozorňuje Miroslav Hochvald s tím, že napřesrok by se na silnice v Bílovicích dělníci zase měli vrhnout.