Obrovské množství reakcí vyvolaly články Večerníku o pozadí výstavby rozlehlého bytového domu v průmyslovém areálu Galy, za nímž stojí Kateřina Koldová z Kraliček. Z nich vyplývá, že už tak výrazná nejistota panující mezi zájemci se stále více zvyšuje. Přitom mnozí ze zájemců právě nyní stojí před podpisem kupní smlouvy, čímž by se zavázali ke splácení minimálně dvoumilionové ceny bytu! Od projektu přitom již za nejasných okolností odstoupila i banka, která na nákup bytu měla poskytnout hypoteční úvěr.

O nové prostějovské byty u Galy byl zájem. Vizualizace zveřejněné v nabídce realitních kanceláři slibovaly moderní bydlení za rozumnou cenu. Všech zhruba 50 jednotek tak bylo poměrně rychle rozebráno, zájemci o ně podepsali rezervační smlouvu a složili zálohu 100 000 korun. Podle našich informací měly být nové byty předány do užívání na jaře příštího roku.

Zda se lidé svého vysněného bydlení v daném termínu skutečně dočkají, ovšem není v tuto chvíli vůbec jisté. Jak již Večerník upozornil, že ústřední postavou celého projektu je Kateřina Koldová, která podobným způsobem rozjížděla stavbu Domova pro seniory v Bedihošti. Ten dosud navzdory dvouroční lhůtě ani po šesti letech nebyl stále dokončen, přestože na něj společnost zastupovaná Koldovou, jež v té době byla v osobním bankrotu, získala od státu bezmála pětimilionovou dotaci. Sama podnikatelka se v celé věci hájila v tom směru, že podíl v dané firmě prodala a za jeho konečný výsledek již nenese odpovědnost.

Nedostal hypotéku, přišel o sto tisíc?

Na Večerník se přitom neustále obrací zájemci, kteří jsou na vážkách, zda od projektu ustoupit, či nikoliv. V tomto směru za ně opravdu rozhodovat nemůžeme, nicméně na povrch vyplouvá řada dalších podezřelých okolností. „Nákup bytu v domě u Galy měla být má největší životní investice. V této souvislosti jsem počítal s tím, že jej budu hradit z hypotéky u jedné ze známých bank. Přestože jsem splnil všechny podmínky, nebyl mi úvěr schválen. Když jsem se ptal po důvodech, bylo mi řečeno, že hypoteční makléř nedostal od investora potřebné podklady,“ svěřil se nám jeden z řady zájemců o byt u Galy, který se z tohoto důvodu rozhodl pátrat dál. „Zjistil jsem, že makléř podklady dostal, ale přesto úvěr nedoporučil. Proč tomu tak je, se mohu jen dohadovat, obzvláště pokud je v zájmu banky úvěr schválit. Když jsem o tom hovořil s paní Koldovou, doporučila mi obrátit se na jinou banku,“ dodal muž, který si teprve na základě této zkušenosti začal zjišťovat další informace. „Tak jsem se dostal i k článkům ve Večerníku, o nichž jsem do té doby neměl nejmenší tušení,“ zdůraznil muž, jehož identita je redakci známa.

Nešťastný zájemce nyní musí od projektu odstoupit. „V polovině září jsem měl podepisovat kupní smlouvu, k tomu však nedojde. Myslím, že fakt, že mi nebyla schválena hypotéka, bez níž si nákup bytu nemůžu dovolit, je dostatečně pádný důvod k tomu, aby mi druhá strana vrátila stotisícový rezervační poplatek,“ uzavřel muž, který se měl dle vlastních slov do nového stěhovat již příští rok na jaře.

Bytový dům v nedohlednu

Zda je tento termín reálný, však zůstává velkou otázkou. Pokud člověk zavítá k areálu Galy, zjistí, že se sice na objektu bývalé jídelny pracuje, stavební úpravy se však omezují výhradně na objekt bývalé jídelny, o jejím dalším rozšíření na rozlehlý dům o 50 bytech zatím rozhodně nemůže být řeč. Kamenem úrazu v dané záležitosti může být i absence stavebního povolení. To ostatně nemá ani další projekt Kateřiny Koldové nazvaný Viladomy Plumlov. Zde by měl být bytový dům dokončen již koncem letošního roku, práce zde však zatím vůbec ani nezačaly.

Sama Kateřina Koldová už s Večerníkem ohledně celé záležitosti odmítá komunikovat, v minulosti pouze připustila, že v této věci provádí projekční práce, z její strany posléze následovaly verbální útoky a od určité doby nám již telefon nezvedá vůbec. Asi ví proč...