Boj o děti nikdy nemá vítěze, na jeho konci jsou vždy jen poražení. Jedna z bitev dlouholeté rodičovské války skončila minulé úterý u prostějovského soudu. U něj byla z trestného činu týrání obžalovaná maminka nezletilé dcery, jež otevřeně hovořila o šikaně z její strany. Soud přesto obžalovanou zprostil viny, a to zejména na základě svědectví soudního znalce. Podle něj byla dívenka ve své výpovědi výrazně ovlivněna otcem a jeho novou manželkou. Osvobozující rozsudek přijala obžalovaná s velkou úlevou, vleklá válka mezi oběma rodiči však bohužel tímto rozhodnutím asi neskončí...

Dívenka na videonahrávce použité u soudu vypověděla, že ji máma bila zhruba třikrát týdně. Často to mělo být po tom, co se zastala svého tatínka. Také jí matka měla vyhazovat oblečení, které od něj dostala. „Jednou jsem řekla, že bych u táty ráda přespala, to mi pak maminka vyhrožovala, že mě vyhodí nahou z domu. Babička pak navrhla trest, abych tak dlouho klečela, dokud mi máma neodpustí,“ vypověděla doslova nezletilá dívka, která se často neměla komu svěřit se svými starostmi a jediný, s kým o nich mluvila, byl její oblíbený plyšák. Nedlouho poté putovala od maminky, kde do té doby převážně žila, ke svému tatínkovi, u něhož již zůstala.

„Je to pouze známka toho, jak silně ji její otec ovlivnil,“ reagovala stručně na obsáhlou výpověď své dcery obžalovaná, která se s otcem svých dětí rozvedla již před dlouhými šesti lety.

Okresní soud v Prostějově dal ženě nakonec za pravdu. Učinil tak zejména na základě svědectví soudního znalce. „Ten výpověď poškozené znevěrohodnil s ohledem na to, že dcera je nyní pod vlivem rodinného prostředí otce a jeho nové manželky, kde žije. Právě jí se měla dívka s problémy s maminkou svěřit. Soudní znalec věc vyhodnotil tak, že není možné, aby se dítě zavděčilo oběma rodičům, které věci vidí zcela jinak, a tak se snaží přizpůsobit spíše otci, s nímž žije,“ vysvětlila státní zástupkyně Libuše Bartlíková, která byla s osvobozujícím rozsudkem smířena. „Obžaloba byla podána hlavně na základě výpovědi poškozené nezletilé dívky. Pokud ji soudní znalec označil za nevěrohodnou, pak se s tím asi nedá nic dělat. Za sebe mohu říct jen tolik, že jsem ráda, že u dívky nebyla zjištěna žádná posttraumatická porucha osobnosti, jak tomu v některých obdobných případech bývá,“ uzavřela Bartlíková.

Oba rozvedení manželé spolu mají dvě děti. Zatímco starší dcera žije s matkou a kontakt s otcem údajně již nevyhledává, její mladší sestra naopak byla na svou žádost přidělena do péče tatínka. S maminkou se vídá pouze jednou za dva týdny, jejich setkání navíc musí být přítomna psycholožka.

Osvobozující rozsudek by se měl stát v dohledné době pravomocným.