Už více než deset let plánuje město Prostějov prodej zámku ve Ptení. Jako majitel už tuto nemovitost několikrát nabízel, z obchodní transakce ale vždy sešlo. Mezitím budova zámku chátrá a najít dalšího kupce bude složité. Což o to, zájemci jsou, což ostatně potvrdil první náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil. Vyhlášení záměru prodeje však brzdí několik věcí. Které? Přesně na to se Večerník v průběhu uplynulého týdne ptal.

 

„Záměr na prodej nebyl ještě vyhlášen. Museli jsme s obcí Ptení dořešit směnu pozemků, které se dotýkaly i okolí zámku. Jsou to pozemky, o které měla obec zájem, protože jsou to i přístupové cesty k dalším obecním pozemkům. S tím jsme samozřejmě souhlasili. Obě zastupitelstva již směnu schválila,“ okomentoval aktuální situaci ve vývoji prodeje ptenského zámku Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Statutárního města Prostějova. „Nyní se zpracovává geometrický plán, následně může být podepsaná směnná smlouva a proveden zápis do katastru nemovitostí. K vlastnímu vyhlášení záměru musíme ještě aktualizovat znalecký posudek na zámek a přilehlé pozemky,“ přidal Pospíšil, který zároveň přiznal, že magistrát jako majitel nemovitosti eviduje už čtyři zájemce o koupi zámku, kteří mají podobné návrhy na využití. „Jsou to například bytové jednotky, ubytovací zařízení, školicí středisko, kinosál, využití pro různé výstavy a v neposlední řadě uvažují třeba i o obnovení starého pivovaru.“

Otázkou tedy je, kdy se stále nekončící román s úmyslem prodat zámek ve Ptení uzavře? „Celý prodej má své zákonitosti. Nejdříve musí rada města vyhlásit zmíněný záměr prodeje, kde budou dány jeho podmínky. Pokud se přihlásí do záměru více zájemců, rada města zhodnotí splnění podmínek a nabídnutou cenu. Následně může proběhnout prodej, ten musí schválit zastupitelstvo města. Je to ještě dlouhý proces, který bude trvat řádově měsíce,“ nastínil první náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil.