Parkování je někdy ve větších městech kumšt. A Prostějov není výjimkou. Moc tomu přitom nepřispívají ani někteří řidiči. Ti se rozhodli nerespektovat jednu značku z kategorie novějších, kterou však již Prostějované nějakou dobu v ulicích města najdou. Městská policie se proto rozhodla častěji správnost parkování a respektování značky kontrolovat. A přitom nezdárníky nenechat odejít s pouhou domluvou.

Jak se ukazuje, problematickou značkou je ta s označením DZ IP 13b. Co se pod tím skrývá? Parkoviště s parkovacím kotoučem. „I přesto, že tyto dopravní značky nejsou v našem městě novinkou, stále spousta řidičů nezná správný význam této dopravní značky. Pro zaparkování na takto vyznačeném místě je zapotřebí mít parkovací kotouč neboli parkovací hodiny,“ upozornil Petr Zapletal, tiskový mluvčí Městské policie Prostějov.

Jak připomněl, jedna věc je kotouč vlastnit a druhá jej použít. „Na parkovacím kotouči vyznačí dobu příjezdu a viditelně umístí za přední okno vozidla. Na parkovišti může stát po dobu, která je uvedená na dodatkové tabulce. Pokud ji překročí, dopouští se přestupku, za který je možno udělit pokutu až do výše dva tisíce korun,“ informoval veřejnost.

Pokuta rovněž hrozí těm šoférům, kteří budou povinnost použití kotoučových hodin ignorovat. S řečenou dopravní značkou se lidé setkají zejména v centru města, třeba u Kulturního klubu DUHA, u Městských lázní nebo u odboru dopravy v Demelově ulici. Druhým rokem ji ale mohou spatřit také na parkovišti před nemocnicí v Mathonově ulici.