Olomoucký kraj opět podpoří malé vesnické prodejny. Přispěje jim na provoz, aby v obcích mohly fungovat dál a zásobovat obyvatele především potravinami a zbožím denní spotřeby. Rozdělovat se budou tři milióny korun, které hejtmanství obdrží od státu v rámci jeho projektu Obchůdek 2021+.

„Malé prodejny jsou často jediným místem, kde si lidé na venkově mohou nakoupit, a to hlavně senioři, kteří nejezdí za prací do měst a nedostanou se do supermarketů. Dalším efektem této podpory je také udržení zaměstnanosti a podpora podnikatelského sektoru,“ uvedl Jan Šafařík, náměstek Olomouckého kraje pro oblast rozvoje venkova.

Návrh dotačního programu na podporu venkovských prodejen ještě musí schválit Zastupitelstvo Olomouckého kraje. O jeho vyhlášení se pak veřejnost dozví prostřednictvím krajských webových stránek www.olkraj.cz/obchudek.

Obdobný dotační program jako je Obchůdek 2021+ nabízí také přímo Olomoucký kraj. Letos z něj šly peníze rovnou padesáti žadatelům. Příští rok chce hejtmanství svůj projekt s programem státu sloučit, a podpořit tak ještě více žadatelů.