Začátkem loňského července byla na zámku v Tovačově zahájena výstava fotografií Karla Nováka. Po více jak roce tamtéž proběhla v sobotu 4. září její derniéra. Autor snímků a zároveň jeden z nejvýraznějších představitelů prostějovské kultury v mezidobí zemřel.

Karel Novák si nade všechno cenil svobody a přirozenosti. Rovněž miloval krásu ve všech jejích podobách. Nejčastěji a také nejraději ji objevoval u žen. Právě jim byla v drtivé většině věnována i jeho poslední výstava. „Mám tu tři fotografie, které bych nikdy neprodal. Je to série tří snímků stejné ženy, jejíž obrysy jsou zalité světlem, momentka stydlivé dívky krátce poté, co se svlékla, a konečně obraz ukřižovaného Krista na pozadí zasněžených lesů,“ vypíchl během loňské vernisáže sám autor, jehož příprava ohlédnutí za vlastní celoživotní tvorbou stála velké množství fyzických i psychických sil. „Skončil jsem na kapačkách, ale nemohl jsem si pomoci. Ona to také může být moje výstava poslední,“ připustil už tehdy Novák, který nejen fotografickému umění zasvětil skutečně celý svůj život.

Jeho chmurná předpověď se naplnila. Karel Novák zemřel v úterý 16. února 2021 v prostějovské nemocnici. Bylo mu 84 let. Jeho fotografie však na zámku v Tovačově zůstávaly až do první zářijové soboty. Výjimkou byl jím samým zmíněný triptych snímků stejné ženy, který se přesunul na výstavu Jana Saudka do Špalíčku prostějovského muzea. Co s jeho dílem bude dál? „Fotky fakticky patří dceři Karla Nováka, starat se o ně bude prozatím kurátor výstavy Miroslav Švancara, jenž se s Karlem znal dlouhých šedesát let,“ prozradil nám Petr Sládek, jehož s Karlem Novákem kromě vášně pro fotografování pojilo také dlouholeté a pevné přátelství.