Kdysi to býval pěkný dům na atraktivním místě. Nyní je ovšem řádně zchátralý a jeho polovina kvůli dluhům majitele skončila v dražbě. Kdo a za jakým účelem část takové nemovitosti koupí? A nemělo by do celé věci vstoupit město, aby mimo jiné zabránilo možnému dovozu nepracujících nájemníků? I o tom se horečně debatovalo na jednání konického zastupitelstva.

Polovina domu stojícího ve Vrchlického ulici naproti objektu bývalého soudu a nyní domova seniorů šla do dražby už poněkolikáté. Nejnižší podání bylo tentokrát 290 000 korun. Užší vedení města uvažovalo, že se do dražby zapojí.

„Rada města doporučovala zastupitelstvu schválit koupi nemovitosti. Tím bychom zabránili, aby s ní mohli spekulovat obchodníci s chudobou. Navíc se jedná o výbornou lokalitu v klidné části města a pozemek je zasíťovaný,“ odůvodnil zájem vedení Konice její starosta Michal Obrusník.

Na zastupitelstvu se kolem celé věci ovšem zvedla rozsáhlá diskuse. „Bylo nám jasné, že pokud bychom do dražby šli, vyžadovalo by to následné investice minimálně do statiky objektu. Problém vězel i v tom, že majitelka druhé poloviny domu nejeví zájem o komunikaci,“ nastínil vzniklou situaci Obrusník.

Zastupitelé se nakonec rozhodli od koupě odstoupit. „Převládl názor se dražby neúčastnit a sledovat její výsledek,“ uvedl starosta.

A jak to celé dopadlo? Polovina domu byla nakonec vydražena za bezmála milion korun. „Vzhledem k této ceně věřím, že to koupil někdo, kdo s tím bude mít seriózní zájem. Zatím však nevíme, kdo to je,“ komentoval výsledek konický starosta, který si dobře uvědomuje, že v možnostech žádného města ani obce není vykupovat všechny zchátralé nemovitosti, které se nabízí k prodeji. „Problém je na úrovni státu, který by měl lidem garantovat právo na solidní bydlení. Obávám se však, že legislativa v současnosti směřuje spíše opačným směrem,“ posteskl si Michal Obrusník.