Tenhle prostor zažívá jedno velké znovuzrození. Po nedávné opravě silnice v ulici Za drahou vznikla nedaleko místa, kde kdysi stávala hlavní budova legendárního OP Prostějov, nová autobusová zastávka. Už nyní tam kromě busů spojujících město s okolními obcemi zajíždí také spoje MHD linky číslo 5. Zatím se však jedná pouze o provizorní stav kvůli uzavření Vrahovické ulice.

 

Svého času do těchto míst každé ráno za prací dojížděly tisíce lidí. Doby hlavního výrobního areálu OP Prostějov ve Vrahovicích jsou však dávno pryč, přesto prostor již naplno ožívá a člověk si může prožít nečekané déjà vu. Za vším stojí úspěšná výstavba nového VGP Parku Prostějov, který vlastní nadnárodní společnost patřící lidem z Lucemburska. Právě ona na brownfieldu postavila rozlehlou halu, která již našla své využití. Mezi stávající nájemce patří společnosti ITAB Shop Concept CZ, twd CZ a už od ledna příštího roku by v místě měla své nové sklady otevřít česká firma OKAY zaměřená na prodej elektra a nábytku.

Skupina VGP se tak již nyní pustila do budování druhé z celkem tří plánovaných obřích hal. Ta v současnosti nabývá jasné obrysy. Je tedy jasné, že tak vzniká regulérní průmyslová zóna, do níž budou každý den dojíždět stovky lidí. Nelze se divit, že součástí areálu by mělo být parkoviště pro 515 osobních aut. Stejně tak napojení na MHD se zdá být v tomto ohledu zcela logickým krokem. Developer na své vlastní náklady již nechal opravit cestu v ulici Za drahou nacházející se řadu let v havarijním stavu, nyní se dokonce pracuje na jejím rozšíření ve směru k silu společnosti Moragro. Mimo jiné vznikla také nová zastávka pro autobusy. „Pokud mám správné informace, tak zastávka by měla nést název VGP, ale její vznik a zařazení do linek MHD zatím nebyly schváleny vedením města. Pokud se tak stane, bylo by dobré, aby se věc projednala do konce října tak, že by se zastávku podařilo zařadit do jízdních řádů na příští rok,“ potvrdil Večerníku Jiří Hloch, ředitel autobusové divize FTL Prostějov, která MHD ve městě zajišťuje.

Přesto je už v těchto dnech možné sledovat, že autobusy městské i příměstské hromadné dopravy na zastávku zajíždějí. Míří tam například linka MHD číslo 5 spojující prostějovskou nemocnici s Vápenicí, nádražím a končící v Čechůvkách. „V tuto chvíli se jedná pouze o provizorní stav, jde o náhradu za zastávku ve Vrahovické ulici, která byla přesunuta z důvodu aktuálně probíhající rekonstrukce celé ulice. Předpokládám, že tento stav bude trvat asi do konce roku, co bude dál, se uvidí,“ vysvětlil Hloch.