Sirény vozidel složek Integrovaného záchranného systému drásaly Prostějovanům už od časného čtvrtečního rána ušní bubínky. Mnozí správně tušili, že se někde stalo něco vážného. A stalo. Na dálnici D46 na úrovni sídliště Šárka došlo k tragédii. V místě zúženém do jednoho pruhu se osobní automobil čelně srazil s nákladním. Následkem byla okamžitá smrt spolujezdce v osobním vozidle Audi. Policisté celý úsek dálnice uzavřeli na neuvěřitelných třináct hodin, což přineslo dopravní kolaps nejen na této rychlostní komunikaci, ale hlavně přímo v Prostějově. Lidé nestíhali dojet včas do práce, děti do škol či školek..

 

Minulý čtvrtek před pátou hodinou ráno se na dálnici D46 kolem 23,5 kilometru stala vážná dopravní nehoda. Za doposud nezjištěných okolností došlo v úrovni prodejny Kaufland v Okružní ulici ke střetu kamionu s osobním vozidlem. Na místo neštěstí vyjela vozidla policie, hasičů i záchranky. Tomu nejhoršímu ale zabránit už nedokázali. Jeden člověk na místě zemřel, další tři byli zraněni.

Po nehodě s tragickými následkem byla dálnice uzavřena v obou směrech a provoz odkloněn přes město Prostějov. „Situace byla opravdu komplikovaná a bylo nutno počítat se zdržením,“ uvedla po tragédii Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. 

Hodinu před čtvrtečním polednem 23. září už poskytla konkrétnější informace. Jak se zdá, selhal šofér automobilu Audi, ve kterém následně zemřel jeho spolujezdec. „Podle prvotních informací z místa nehody jel osmadvacetiletý řidič osobního vozidla značky Audi ve směru od Brna na Olomouc. V zúženém místě dálnice, kde jsou oba jízdní pruhy svedeny do jednoho, vjel z dosud nezjištěných příčin do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím kamionem. Při srážce došlo ke smrtelnému zranění jednoho z cestujících z osobního vozidla, bylo mu sedmadvacet let. Řidič a další spolujezdec z vozidla Audi byli převezeni do Fakultní nemocnice v Olomouci, došlo i ke zranění šedesátiletého řidiče nákladního vozidla. Všichni účastníci nehody byli cizí státní příslušníci,“ prozradila Zajícová s tím, že na místě nehody byl kromě složek IZS přítomen i znalec z oboru dopravy. „U zemřelého byla nařízena soudní pitva a u řidičů byl nařízen odběr biologického materiálu za účelem zjištění, zda neřídili pod vlivem alkoholu. Škoda nebyla prozatím vyčíslena,“ dodala tisková mluvčí krajských policistů. Aktuálnější a detailnější podrobnosti již do uzávěrky tohoto vydání neprozradila.

Na místě zasahovali také hasiči, kteří následně měli po celý čtvrtek plné ruce práce. „Dva ze zraněných jsme vyprostili ze zdemolovaného osobního vozu hydraulickými nástroji a předali je záchranářům. Doprava byla zastavena v obou směrech,“ hlásila po pár hodinách Lucie Balážová, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. „Při vyprošťování jsme využili jak hydraulické nůžky, tak rozpínáky. Na místě máme technický automobil a povolali jsme i chemický speciál kvůli přečerpání paliva. Souběžně jsme řešili překládku plně naloženého kamionu, který ležel převrácený v poli. Zároveň jsme přečerpávali palivo, aby jej mohla odtahová služba vyprostit,“ přidala Balážová. „Poskytli jsme také součinnost Policii ČR při vyšetřování příčin a okolností nehody.“

Vyprošťovací a uklízecí práce nakonec zabraly neuvěřitelných 13 hodin! Po celodenním úsilí složek IZS byla dálnice D46 v Prostějově otevřena v 18.00 hodin, kdy byl znovu  obnoven provoz v obou směrech,“ informovala Večerník ve čtvrtek večer mluvčí krajské policie Miluše Zajícová.

Uzavírka dálnice kvůli tragické nehodě způsobila dopravní kolaps nejen na dálnici ve směru od Vyškova a opačně od Olomouce, ale přinesla také obrovské problémy v dopravě přímo v Prostějově. „Ve čtvrtek ráno jsem jel z Brodku do Prostějova do práce dvě hodiny. A to jsem to musel objíždět přes Bedihošť,“ postěžoval si Večerníku muž pracující ve firmě v průmyslové zóně. Další podobná hlášení jsme registrovali během celého dopoledne, ovšem ani po poledni nebyla situace přímo ve městě o moc lepší. Tvořily se obrovské kolony vozidel v Brněnské ulici, ale také v Olomoucké a Dolní. „Na tomto případu bylo vidět, že když zkolabuje dálnice, dochází k následnému kolapsu v dopravě i na páteřních komunikacích v Prostějově. To, co jsme ve čtvrtek všichni prožili, bylo neúnosné. Bohužel se ale takové věci stávají, a pouze těžko je ovlivníme. Policisté byli nuceni kvůli tragédii dálnici uzavřít a dopravu odklonit přes centrum města. Jenom doufám, že se dlouhou dobu nic takového dalšího nestane, už tak řešíme spoustu problému kvůli opravám na dálnici a uzavírce Vrahovické ulice,“ uvedla Alena Rašková (ČSSD), náměstkyně primátora pro dopravu v Prostějově.

Jak Večerník ještě zjistil, zácpám napomohla i přeprava nadměrného nákladu na protější straně města. Všechny tepny Prostějova tak byly rázem ucpané. „Nebylo kudy projet, tady by pomohlo jen letadlo. Přijel jsem s dětma do školy až na druhou vyučovací hodinu,“ svěřil se nám pan Ladislav. „Mně zase málem nevzali malou do školky, přijeli jsme prostě pozdě,“ posteskla si jedna z maminek na sociální síti. Byl to vskutku mimořádný čtvrtek...