Stav krajských silnic II. a III. třídy, dopravní obslužnost kraje, dostupnost zdravotní péče a další aktuální témata řešili zástupci Olomouckého kraje v Troubelicích. Tam se poslední zářijový den uskutečnilo pracovní jednání se zástupci mikroregionů.

„Oblast dopravy patří na těchto setkáních k nejdiskutovanějším. Starosty zajímá nejen obnova infrastruktury, ale také podpora výstavby cyklostezek. Aktuálně se dokončuje například spojnice mezi Troubelicemi a Uničovem,“ uvedl Michal Zácha, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy.

Mikroregiony jsou sdružením obcí, jejichž posláním je rozvoj jednotlivých vesnic i celých regionů. Pomáhá jim v tom také Olomoucký kraj.

„Všechny obce mohou čerpat peníze z programu Podpora obnovy venkova. Velmi kladnou reakci má u starostů také dotování provozu malých vesnických prodejen, kterou chceme příští rok ještě více rozšířit,“ dodal Jan Šafařík, náměstek hejtmana pro regionální rozvoj.

Setkání se kromě náměstků Michala Záchy a Jana Šafaříka zúčastnil také hejtman Josef Suchánek, jeho náměstek pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák, radní Martin Šmída, který má ve své kompetenci životní prostředí, odpady a zemědělství a členka rady pro investice, evropské projekty, transparenci, IT a Smart region Zdeňka Dvořáková Kocourková.