Místo zchátralého areálu supermarket. Takový byl a stále je plán vedení města Konice. Konšelé získali i potřebné pozemky, které v lokalitě mezi ulicemi Chmelnice a Zádvoří patřily státu. A jednu dobu se zdálo být jasné, že v místě vznikne prodejna řetězce Penny Market. Nyní je ale vše jinak.

Jak už dříve Večerník informoval, Penny Market by zde nakonec stavět neměl. Nyní se navíc ukazuje, že obchod ve městě vznikne později, než se původně plánovalo. „Není jisté, kdo zde bude stavět, která společnost. Předpokládám, že se to podaří, nicméně koronavirus a zdražování stavebního materiálu zdražují rozhodovací procesy,“ konstatoval starosta Konice Michal Obrusník.

Potvrdil zároveň, že s výstavbou supermarketu se v Konici nadále počítá. Popsal přitom, v jaké fázi se celý projekt nachází. „Je podepsaná kupní smlouva. V ní jsou i ošetřené možnosti přerušení nebo zrušení převodu, pokud by se něco nedařilo. Takže město má své pojistky. Není ale důvod se bát, že by to nedopadlo,“ ujistil Obrusník.

Obavy ale mají někteří z prodejců v menších provozovnách. V Konici se nachází půltucet prodejen se smíšeným zbožím. „Mně to nevadí. Já se na to vykašlu, máma půjde do důchodu. Mě už to po těch letech nežere,“ prohlásil natvrdo pan Pajchl, jehož rodina provozuje jednu z nich na náměstí.

Podobné obavy se snaží starosta Konice mírnit. „Já doufám, že je drobní obchodníci mít nemusí. Studie supermarketů říkají, že pokud je supermarket ve středu města, a ne na okraji, tak výrazně nenaruší obchodní podmínky v centru,“ ubezpečuje.

Reálné otevření supermarketu je navíc stále v nedohlednu.