Tenhle chlapec se jen tak nezmění. S Lukášem Ferkem se pravidelní čtenáři Večerníku setkali už před šesti lety. Tehdy byl jako sotva devatenáctiletý mladík souzen za sérii krádeží. K soudu se nyní opět vrátil. Štíhlý a svalnatý mladík byl minulé úterý obžalován z loupeže. V blízkosti benzinky Shell na Petrském náměstí měl o hodinky a sluchátka obrat mladíka projíždějícího po cyklostezce na skateboardu.

„Jsem mladý, dělám chyby a taky za to pykám,“ prohlásil před šesti lety u soudu Lukáš Ferko, který se ovšem ani po letech nepolepšil. V úterý 5. října u Okresního soudu v Prostějově pětadvacetiletý muž popřel, že by se loupeže dopustil. A to navzdory faktu, že proti němu svědčily záznamy z kamer. Zachycovaly mimo jiné to, jak obžalovaný poškozenému zastoupil cestu a několikrát jej uhodil. Přitom jej měl obrat o hodinky a sluchátka. Teprve, když po něm chtěl i ledvinku, tak se mladík vzmužil, agresora sám udeřil a z místa utekl.

Obžalovaný se vytasil s historkou, že mladého muže zbil proto, že měl okrást rodiče jeho tehdejší přítelkyně. Dle vyjádření státní zástupkyně ovšem vše nasvědčuje tomu, že je okradl spíše sám Ferko. „Pohnutka, že se mělo jednat o pomstu, se tedy zdá být zcela vykonstruovaná,“ konstatovala Naděžda Kezniklová.

Před senátem ještě vypovídal kamarád obžalovaného, který byl celému incidentu přítomen. Ten potvrdil, že Ferko svoji oběť obral o hodinky a sluchátka. Na druhou stranu se poškozeného snažil pošpinit. „Není to slušný člověk, po Prostějově prodává drogy, všichni to vědí,“ vyjádřil se o oběti přepadení Patrik Murek, který však nepůsobil jako právě nejdůvěryhodnější svědek.

Zásadní problém spočíval v tom, že k soudu nedorazil přepadený mladý muž. A to ani po opakované výzvě. Za to mu soud udělil pořádkovou pokutu 5 000 korun. Paradoxně tak bude muset zaplatit víc, než jaká byla zřejmě hodnota jemu ukradených věcí. Proč k tribunálu nepřišel, zůstává otázkou. Nelze zcela vyloučit, že i on sám má co skrývat, pravděpodobnější se však jeví to, že z urostlého agresora, případně z jeho kumpánů má strach.

Rozsudek v této věci proto zatím nepadl, hlavní líčení muselo být odročeno na 2. listopadu.