Jak trefně poznamenala soudkyně Adéla Pluskalová, jinak než podvody se zatím živit nenaučil... Před senátem Okresního soudu v Prostějově byl uplynulý čtvrtek řešen případ zpronevěry, které se dopustil rodák z Valašského Meziříčí Martin Nový.

Jednačtyřicetiletý patnáctkrát soudně trestaný muž si nyní odpykává trest za jinou trestnou činnost v ostravské věznici s ostrahou, tudíž soudní jednání v Prostějově probíhalo formou videokonference. Muž odmítl v celé kauze vypovídat, takže senát ani Večerník si neposlechl jeho vysvětlení, proč vybral zálohy od tří seniorek na opravy hrobů a pak zmizel...

Martin Nový má už v rejstříku trestů patnáct záznamů trestů za podvody, zpronevěry, krádeže i zanedbání povinné výživy. „Obžalovaný je viněn z toho, že od června do srpna loňského roku převzal zálohu 50 tisíc korun od seniorky z Prostějova, dále 70 tisíc od další starší ženy ze Želče a nakonec i 20 tisíc korun od důchodkyně z Nového Jičína. Všem ženám slíbil opravit rodinné hroby, přičemž k tomu neměl žádné oprávnění ani živnostenský list. Navíc slíbenou opravu hrobu započal částečně pouze v jednom případě, ve zbylých dvou případech práce ani nezačal. S poškozenými pak přestal komunikovat a stal se nekontaktním. Dopustil se tak přečinu zpronevěry,“ uvedla předsedkyně senátu Adéla Pluskalová s tím, že přes video dala obžalovanému možnost své chování vysvětlit. „Odmítám vypovídat,“ byla jediná slova Martina Nového na dálku z vězení v Ostravě. V něm si odpykává trest ve výši 20 měsíců za jiné podvodné jednání.

Prostějovský soud mu tak za uvedené činy přidal ještě dalších deset měsíců! „Obžalovaný Martin Nový se odsuzuje k souhrnnému trestu odnětí svobody v trvání třiceti měsíců nepodmíněně. Bylo nad vší pochybnost prokázáno, že peníze od poškozených seniorek vybral, a to v hotovosti bez vystavení jakéhokoliv dokladu. Peníze však nepoužil na opravu hrobů, ale ponechal si je pro svoji potřebu. V tomto případě neexistuje žádná polehčující okolnost pro obžalovaného. Jinak než podvody se zatím živit nenaučil a z nich si udělal byznys. Navíc jeho hustě popsaný trestní rejstřík hovoří za vše,“ konstatovala soudkyně Pluskalová s tím, že navýšení trestu o deset měsíců je za přečin zpronevěry, podvod, a navíc i na neoprávněné podnikání.

Rozsudek není ještě pravomocný, Martin Nový i státní zástupce Jiří Jančík si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.