Úspěch v parlamentních volbách vynesl prostějovské zastupitelce Haně Naiclerové (hnutí Změna pro Prostějov) poslanecký mandát za koalici Piráti a STAN. Jak sama již den po volbách Večerníku potvrdila, pozice v nejvyšším orgánu statutárního města Prostějova se hodlá vzdát. Během minulého týdne se tento krok potvrdil. Víceméně chybí už jen oficiální akt. Kdo vzpurnou dámu z opozice v zastupitelstvu nahradí? Večerník to ví!

 

„Vážně uvažuji, že se vzdám mandátu zastupitelky statutárního města Prostějov, nechci kumulovat funkce,“ sdělila Hana Naiclerová a její slova Večerníku potvrdil v pátek dopoledne také předseda a lídr hnutí Změna pro Prostějov Jan Navrátil. „S postojem Hanky Naiclerové, že kumulace zastupitelských funkcí není správná, plně souhlasím a oceňuji to o to víc, že v současné politice to běžné není. Samozřejmě to neznamená, že z komunální politiky v Prostějově zmizí, ale dává prostor i dalším. Její rozhodnutí respektujeme a v Zastupitelstvu města Prostějova ji nahradí pedagog Švec,“ uvedl již s prozrazením dalšího kroku, který bude následovat.

Ano, právě František Švec je z kandidátky hnutí Změna pro Prostějov prvním náhradníkem, o čemž rozhodly komunální volby v roce 2018. Učitel Reálného gymnázia a základní školy Otto Wichterleho v Prostějově už zkušenosti z komunální politiky má. „S tím, že nahradím paní Naiclerovou v zastupitelstvu, jsem počítal. V zastupitelstvu jsem působil již čtyři roky během minulého volebního období a styk s radnicí jsem neztratil ani teď, pracuji v kontrolním výboru,“ poznamenal František Švec, jehož se Večerník ještě zeptal, zda se na roční práci v zastupitelstvu těší. „Těším není asi to správné slovo. Jsme v opozici a tato úloha je hodně těžká. Rád se ale do práce v zastupitelstvu opět zapojím,“ konstatoval.

Hana Naiclerová s největší pravděpodobností rezignuje na mandát zastupitelky na nejbližším jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova, které se uskuteční v úterý 23. listopadu.