Snadnější doprava pro místní a nové lákadlo pro přespolní. Obojím by měla být nová cyklostezka, která by se brzy z plánů měla přemisťovat do reality. Čerstvě totiž na ni obce okolo dobrochovského vysílače – středu Moravy – dostaly nemalé peníze od Státního fondu dopravní infrastruktury. Cyklostezka by měla propojit hned čtyři obce v délce trasy přes deset kilometrů.

„Obdrželi jsme sedmadvacet milionů korun na rozsáhlou cyklostezku. Měla by propojit Dobrochov, Vranovice-Kelčice, Výšovice a Vřesovice. Je to v rámci meziobecní spolupráce a usnadnění dopravy pro lidi. Cyklostezka bude asfaltová, takže nejen pro cyklisty, ale i bruslaře,“ informovala starostka Vranovic-Kelčic Irena Blažková.

Samotná stavba povede podél místní přírodní památky Blátka, přičemž i samotný vrch Předina s vysílačem je pro cyklisty atraktivní lokalitou. K tomu navíc obce přispějí také zázemím pro uživatele cyklotrasy. „Plánujeme vybudovat i různá posezení a podobně. Ty nejsou součástí dotace, obce je zbudují na své náklady,“ vysvětlila první dáme dvou spojených obcí.

Například pro Vranovice-Kelčice půjde o vůbec první možnost, jak se do okolních vesnic dostat po cyklostezce. Vzhledem k zákonným lhůtám a tomu, že teprve nedávno došlo k přisouzení dotace obcím, se však začne stavět až za několik měsíců. „Zahájení výstavby vidím na příští rok, úplně přesně to odhadnout neumím. Teprve nedávno jsme se dozvěděli o přidělení dotací ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Čeká nás výběrové řízení a další procedury,“ dodala Irena Blažková.

V obci i blízkém okolí přitom myslí i na majitele elektrokol. Po Konici a Prostějovu totiž přibyla nabíjecí stanice s posezením také v Dobrochově. A čerstvě rovněž právě ve Vranovivích-Kelčicích.